main-logo
WNL Haagse Lobby – 13 april 2020 — 22:39

MKB Nederland roept het kabinet op om met een strategie te komen voor het ondernemen na de coronacrisis. Dat zei MKB-voorzitter Jacco Vonhof in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Volgens hem hebben ondernemers behoefte aan duidelijkheid over de lange termijn.

Vonhof krijgt naar zeggen al de eerste signalen over bedrijven die failliet gaan als gevolg van de coronacrisis. “Met name in de evenementenbranche, maar we zien ook een stijging in het aantal horecazaken dat faillissement aanvraagt. Meer dan normaal gesproken in deze periode.”

LEES OOK: Vrijwel alle ondernemers lijden onder de coronacrisis, blijkt uit onderzoek KvK

MKB Nederland denkt dat die trend de komende tijd zal blijven doorzetten. “Dat wordt nog steviger, verwachten wij. Zeker de komende periode als er weer lonen en vakantiegeld uit zullen moeten. Dat zal dan harder gaan helaas.”

Schuldenberg voor ondernemers

Vonhof is blij met de steun voor ondernemers uit politiek Den Haag, maar dat is volgens hem wel veelal gericht op de korte termijn. Hij doelt bijvoorbeeld op de mogelijkheid voor ondernemers om de betaling van belastingen uit te stellen. “Wij zijn nu naar voren aan het denken. Want dat geld zal ooit een keer terugbetaald moeten worden. Hoe zorgen we ervoor dat ondernemers straks over die schuldenberg heen kunnen kijken?”

LEES OOK: ‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

En voor het antwoord op die vragen zijn volgens Vonhof kabinetsplannen voor de lange termijn noodzakelijk. Hoe krijg je delen van de economie weer aan de gang zodat ondernemers uitzicht hebben op geld verdienen? Daar moeten we breed met elkaar plannen over maken. Ik hoop dat het kabinet wijze besluiten zal nemen en dat we daar wel begin mei de eerste signalen van zullen zien.”

WNL Haagse Lobby@WNLHaagseLobby

Zojuist @voorzittermkbnl in @WNLHaagseLobby: “Wij roepen het kabinet op om met een lange termijn strategie te komen voor ondernemers. Ondernemers hebben nu behoefte aan een vorm van duidelijkheid.”

Door: Mark Broersma

https://wnl.tv/2020/04/13/bedrijven-coronacrisis-ondernemers-kabinet/