De redactie –  15 feb 2021

Voor 7,4 miljard aan garantiestellingen, securitisatie en microfinanciering.

Het Europees Investeringsfonds (EIF) krijgt er bijna drie miljard euro bij, een verhoging van 64 procent van oorspronkelijke kapitaal. Er zit nu 7,4 miljard euro in de pot.

De aandeelhouders (de Europese Investeringsbank, de EU en 38 openbare en particuliere financiële instellingen) hebben hier groen licht voor gegeven. Het geld is vooral bedoeld als steun in de rug voor mkb-bedrijven en midcaps. Het Europees Investeringsfonds wil investeerders aanmoedigen om geld te steken in de kleinere bedrijven.

Het fonds biedt een toolkit in de vorm van garantiestellingen, securitisatie, microfinanciering en versterking van private equity- en durfkapitaalactiviteiten.

Het EIF maakt steeds vaker gebruik van privaat kapitaal voor het investeringen in allerlhande activiteiten, zoals ruimtevaarttechnologie en kunstmatige intelligentie. Vorig jaar kende het EIF opnieuw een recordjaar en was zij betrokken bij de financiering van in taal 12,9 miljard euro, een kwart meer dan in 2019. Daar waren 370.000 kleinere bedrijven mee geholpen, goed voor 2,8 miljoen banen.

https://accountantweek.nl/artikel/extra-europese-miljarden-voor-redding-mkb