Bent u net begonnen met sociaal ondernemen? Dan kunt u vast wat hulp gebruiken. 4 tips voor de beginnende ondernemer.

1. Houd rekening met people, planet en profit

Als sociaal ondernemer onderneemt u met een maatschappelijk doel. Uw bedrijf draagt in eerste instantie bij aan een betere wereld. Winst maken staat dus niet voorop, hoewel u wel gewoon een verdienmodel heeft. U kunt uw onderneming sociaal noemen, als u rekening houdt met de volgende zaken:

  • People: zorg goed voor uw personeel, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Uw bedrijf heeft een maatschappelijke missie, zoals het bestrijden van corruptie, dwangarbeid of uitbuiting. Of u helpt een specifieke groep mensen in de samenleving. Bijvoorbeeld langdurig werklozen, senioren, schoolverlaters of eenzame mensen. U doet iets vóór hen of biedt ze een baan aan binnen uw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld in een horecabedrijf of winkel.
  • Planet: naast een maatschappelijk doel, houdt u rekening met de duurzaamheid van uw bedrijfsvoering. Zo kunt u zich richten op het verminderen van uw energieverbruik en uw afval, of het inrichten van zuinige productieprocessen.
  • Profit: u bent financieel gezond en onafhankelijk als bedrijf. Dit betekent dat u genoeg omzet maakt en niet afhankelijk bent van subsidies of giften. Maar uw bedrijfsactiviteiten moeten ook iets betekenen voor de economie in het algemeen. Help andere bedrijven door sommige activiteiten uit te besteden. Of draag bij aan de werkgelegenheid door personeel aan te nemen.

http://abn.com/2puVZta