NIEUWS 

In de tweede helft van 2019 is het aantal verkooptransacties in de mkb-overnamemarkt met 35 procent gestegen. Het prijsniveau bleef onveranderd hoog: gemiddeld wordt voor een mkb-bedrijf 4,95 keer de brutowinst betaald.

Dat blijkt uit Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite onder 262 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro. Gecorrigeerd voor het seizoenseffect – in de tweede helft van het jaar vinden er altijd meer transacties plaats – signaleren de platforms nog steeds een substantiële stijging. Daarnaast constateren de platforms dat in vergelijking met twee jaar geleden (H2-2017) het aantal kleinere transacties (dealwaarde tot 5 miljoen euro) fors is toegenomen.

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite, zijn de uitkomsten van de Overname Barometer een goede afspiegeling van de huidige marktsituatie: “Het aantal verkochte bedrijven neemt al vier jaar op rij gestaag toe. Relatief gezien steeg zowel het aantal verkochte bedrijven in het segment met een dealwaarde onder als boven de 5 miljoen euro. Maar absoluut gezien is met name het aantal transacties in het segment met een dealwaarde onder de 5 miljoen euro sterk gestegen. Er worden dus vooral méér kleine bedrijven verkocht.”

Als meest voorkomende redenen waarom een verkooptransactie niet doorgaat worden een ’te laag bod’ (27 procent) genoemd en ‘gebrek aan vertrouwen tussen koper en verkoper’ (17 procent). Opvallend is dat bij meer dan een kwart van de afgeketste transacties de adviseur wordt aangewezen als oorzaak. Bijvoorbeeld omdat een adviseur te hoge verwachtingen over de prijs heeft gecreëerd, onvoldoende kennis van zaken heeft of er niet uitkomt met de adviseur van de kopende partij.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2020 zijn nog steeds goed, maar iets minder positief dan een half jaar geleden: ruim 81 procent van de overnameadvies-kantoren (was 84 procent) verwacht dat de mkb-overnamemarkt de komende zes maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van 19 procent verwacht dat de markt gaat verslechteren. Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 7,5 voor het verwachte overnameklimaat in de eerste helft van 2020, tegen een 7,7 voor de tweede helft van vorig jaar.

https://bit.ly/2I2TTay