Accountant

ABN Amro gaat de komende vier jaar tot 15 procent van de banen schrappen, oftewel zo’n 2700 arbeidsplaatsen. Dat doet de bank om kosten te besparen, wat tegen 2024 jaarlijks zo’n 700 miljoen euro moet schelen.

Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, liet ABN Amro weten bij de bekendmaking van zijn strategie voor de komende jaren. ABN Amro denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden. Eind vorig jaar werkten er zo’n 18 duizend mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. Tot 2023 zet ABN Amro ongeveer 150 miljoen euro apart voor de kosten van de reorganisatie.

De strategische investeringen komen rond de 300 miljoen euro uit. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.

Persoonlijke bank

De bank, waarvan een groot deel nog in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de nieuwe strategie een “persoonlijke bank” zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN Amro groeien in segmenten die winstgevend zijn. Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen. De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.

Elders in Noordwest-Europa mikt ABN Amro op groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN Amro blijft een rendement van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.

Verder verkoopt ABN Amro zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en huurt daarvan een deel weer terug. Die transactie levert ABN een winst op. Het pand aan de Zuidas blijft wel het hoofdkantoor van de bank, maar een groot deel van het personeel zal op termijn terecht kunnen in een pand van de bank in Amsterdam Zuidoost. Dat wordt omgebouwd om zeer zuinig met energie om te gaan en moet ingericht worden op een situatie waarin personeel een deel van de tijd thuis werkt.

De strategische plannen zijn de eerste van ABN Amro onder topman Robert Swaak, voormalig bestuursvoorzitter bij PwC. Swaak trad begin dit jaar aan bij de bank.

Forse inspanningen

ABN Amro moet volgens vakbonden CNV en De Unie een grote inspanning leveren om personeel dat door de aangekondigde reorganisatie zijn baan verliest aan ander werk te helpen. Volgen de vakbonden moet het sociaal plan, dat loopt tot eind volgend jaar, worden verlengd voor de duur van de reorganisatie.

Volgens CNV is het vooral zaak dat iedereen bij de bank gelijk behandeld wordt. CNV-bestuurder Aletta Bulsink vertrouwt erop dat de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens haar kan het helpen dat ABN Amro nog grotendeels in handen is van de Staat en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.

Ligt het aan De Unie dan wordt een nieuw sociaal plan afgesproken met de looptijd van de aanpassingen. Bij de bond zijn ze niet verrast over de ingrepen, aangezien dit in de sector door de verdere digitalisering steeds vaker het geval is. “Je hoopt altijd op minder”, aldus belangenbehartiger Herma Pethke van De Unie. “Zeker zo kort voor kerst. Het is gewoon geen fijne mededeling. Maar het verbaast ons niet.”

De Unie wil snel in gesprek met de bank. De bond ziet vooral geen heil in verschillende looptijden voor een sociaal plan.

Bron: ANP/Accountant

https://www.accountant.nl/nieuws/2020/11/abn-amro-gaat-tot-15-procent-van-banen-schrappen/?utm_campaign=Acc.nl+x+mnd+2019&utm_source=+Accountant.nl&utm_medium=email