Accountant

De omzet van de auto- en motorbranche lag in het derde kwartaal van dit jaar 23 procent hoger dan in het tweede kwartaal. Het herstel volgt op de krimp in het tweede kwartaal.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Alle deelbranches, behalve de motorbranche, laten in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal recordstijgingen zien. Vergeleken met hetzelfde kwartaal van een jaar eerder is de groei echter beperkt.

Nieuwe auto’s

Met een omzetstijging van 45 procent, vergeleken met een kwartaal eerder, boekten de importeurs van nieuwe personenauto’s in het derde kwartaal van 2020 van alle deelbranches de grootste omzetstijging. Na de lockdown gingen fabrieken weer open en de vraag naar nieuwe personenauto’s steeg. Ook de verkoop van nieuwe, zwaardere bedrijfsauto’s liet in het derde kwartaal groei zien (ruim 25 procent).

Ook de handel en reparatie van personenauto’s in het derde kwartaal noteerde een omzetstijging (23 procent). Doordat het verkeer het laatste kwartaal weer wat toenam, profiteerde ook de handel in onderdelen. De groothandel en detailhandel in onderdelen boekten in het derde kwartaal een omzetstijging van ruim 18 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Ondanks het herstel is de omzetgroei vergeleken met een jaar eerder nog gering. De totale autobranche behaalde het derde kwartaal van 2020 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder 0,3 procent meer omzet.

Meer vacatures en vertrouwen

Het aantal vacatures in de auto- en motorbranche nam toe naar drieduizend in het derde kwartaal, een kwartaal eerder waren dat er nog 2,3 duizend.

Het vertrouwen onder ondernemers in de auto- en motorbranche nam aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 een fractie verder toe. Aan het begin van het laatste kwartaal lieten ondernemers met -6,9 weten iets meer vertrouwen in de toekomst te hebben. In het tweede en derde kwartaal van dit jaar bedroeg het vertrouwen achtereenvolgens -46,9 en -9,0.

Bron: CBS

https://www.accountant.nl/nieuws/2020/11/auto–en-motorbranche-herstelt-in-derde-kwartaal/?utm_campaign=Acc.nl+x+mnd+2019&utm_source=+Accountant.nl&utm_medium=email