Accountant

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan 20 duizend euro te hebben, kunnen gebruikmaken van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Met het oog op eventuele gevolgen van het coronavirus, roept de Belastingdienst ondernemers op de afweging te maken of de regeling de komende jaren gunstig kan zijn voor hen.

Door deel te nemen aan de KOR zijn ondernemers per 1 januari 2021 vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Naar verwachting zijn er dit jaar door corona meer ondernemers die een lagere omzet hebben dan andere jaren. Daardoor komen meer ondernemers in aanmerking voor de KOR. KOR-deelnemers berekenen voor tenminste drie jaar geen btw aan klanten, dragen geen btw af en doen geen btw-aangifte meer.

Voor veel ondernemers kan dit een gunstige regeling zijn. Juist in coronatijd roept de Belastingdienst op om de voors en tegens goed af te wegen en om de aanmelding tijdig (vóór 3 december) in te sturen. Het is daarbij onder meer belangrijk dat ondernemers een inschatting maken of hun jaaromzet ook de komende jaren onder de 20 duizend blijft.

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst: “Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent dat ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is.” De Belastingdienst heeft vier situaties op een rij gezet om ondernemers te helpen bij het maken van een keuze.

https://www.accountant.nl/nieuws/2020/11/belastingdienst-denk-na-over-deelname-kleineondernemersregeling/?utm_campaign=Acc.nl+x+mnd+2019&utm_source=+Accountant.nl&utm_medium=email