Accountant

Het kabinet staat nog eens drie maanden langer garant voor kredietverzekeringen waardoor het mogelijk blijft voor bedrijven op krediet te bestellen bij leveranciers. Staatssecretaris Hans Vijlbrief vindt het nog te risicovol om het ‘herverzekeren’ van leverancierskredieten eind maart stop te zetten en blijft daarom tot eind juni garant staan.

De Staat staat voor miljarden garant voor kredietverzekeringen. Het gaat om bedrijven die hun leveranciers in termijnen afbetalen, via kredieten. Omdat de toekomst van veel bedrijven een stuk minder zeker is door de coronacrisis zijn verzekeraars minder snel bereid garant te staan voor deze kredieten. Ze vrezen dat bedrijven de leningen niet kunnen aflossen. Daarom staat nu ook de Staat garant.

Dit is belangrijk omdat het kabinet een ‘domino-effect’ wil voorkomen: als ondernemers geen geld meer kunnen lenen om hun leveranciers te betalen, komen die leveranciers in de problemen. Het is al erg genoeg als het café failliet gaat, het kabinet wil voorkomen dat daardoor het bedrijf dat barkrukken levert ook nog eens omvalt omdat de uitstaande leningen niet worden afbetaald.

Het wegvallen van leverancierskredieten heeft volgens Vijlbrief dan ook ernstige gevolgen. Dit kan “leiden tot het stilvallen van handel en een golf van faillissementen”. Daarom verlengde hij de regeling al eens tot eind maart, nu geldt 30 juni als voorlopige einddatum. “Bij een langere economische terugval is het niet haalbaar of wenselijk om de economie te bevriezen”, legt de bewindsman zijn besluit uit.

“Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat de Staat langer en meer ingrijpt in deze markt dan nodig is.” De bewindsman biedt verlenging van de regeling aan de verzekeraars aan, maar de precieze invulling ervan zal misschien afwijken, “om de regeling te laten aansluiten bij de actuele situatie”.

In april kondigde het kabinet voor het eerst aan garant te staan voor de kredieten als onderdeel van de economische steunpakketten. De regeling is vooral gericht op winkels en horecaondernemers. In december kijkt het kabinet naar de andere maatregelen in het steunpakket die mogelijk niet of langzamer worden afgebouwd.

Bron: ANP

https://www.accountant.nl/nieuws/2020/11/overheid-tot-eind-juni-garant-voor-kredietverzekeringen/?utm_campaign=Acc.nl+x+mnd+2019&utm_source=+Accountant.nl&utm_medium=email

Belastingdienst: denk na over deelname kleineondernemersregeling

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan 20 duizend euro te hebben, kunnen gebruikmaken van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Met het oog op eventuele gevolgen van het coronavirus, roept de Belastingdienst ondernemers op de afweging te maken of de regeling de komende jaren gunstig kan zijn voor hen.

Door deel te nemen aan de KOR zijn ondernemers per 1 januari 2021 vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Naar verwachting zijn er dit jaar door corona meer ondernemers die een lagere omzet hebben dan andere jaren. Daardoor komen meer ondernemers in aanmerking voor de KOR. KOR-deelnemers berekenen voor tenminste drie jaar geen btw aan klanten, dragen geen btw af en doen geen btw-aangifte meer.

Voor veel ondernemers kan dit een gunstige regeling zijn. Juist in coronatijd roept de Belastingdienst op om de voors en tegens goed af te wegen en om de aanmelding tijdig (vóór 3 december) in te sturen. Het is daarbij onder meer belangrijk dat ondernemers een inschatting maken of hun jaaromzet ook de komende jaren onder de 20 duizend blijft.

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst: “Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent dat ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is.” De Belastingdienst heeft vier situaties op een rij gezet om ondernemers te helpen bij het maken van een keuze.

https://www.accountant.nl/nieuws/2020/11/belastingdienst-denk-na-over-deelname-kleineondernemersregeling/