Accountant

Dankzij een goede startpositie en de steunmaatregelen van de overheid is het mkb in Nederland tot nog toe redelijk goed door de coronacrisis heen gekomen. De SRA waarschuwt echter dat steunmaatregelen niet te snel moeten worden afgebouwd.

Dat stelt de SRA in het rapport ‘Branches in Zicht 2021, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’. De omzet van mkb-bedrijven is in 2020 met 0,6 procent gestegen. De coronacrisis heeft duidelijk effect gehad, want in de voorgaande jaren kwam de groei telkens uit tussen de 4 en 10 procent. De winstgroei kwam uit op ruim 9 procent, tegenover ruim 14 procent in het voorgaande jaar. De winstgroei van ruim 9 procent is wel het laagste percentage in jaren. In de afgelopen vijf jaar nam de winst elk jaar tussen de 14 en 30 procent toe.

De verschillen tussen en binnen branches zijn groot. De omzet steeg het sterkst in de detailhandel (+10 procent) en de zorg (+6 procent) en daalde het sterkst in de horeca (-22 procent) en de automotive (-5 procent). Vooral de kleinere mkb-bedrijven (tot 1 miljoen euro) zagen vorig jaar de omzet stabiliseren of groeien (bijna 60 procent). Van de grote bedrijven (> 10 miljoen) wist bijna de helft de omzet gelijk te houden of te verhogen.

Volgens SRA-bestuurslid Harry Marissen is “voorzichtig optimisme op zijn plaats” nu het einde van de crisis in zicht komt. “Mits de steunmaatregelen niet te snel worden afgebouwd, er maatwerk komt voor ondernemers die onevenredig gedupeerd zijn, er een ruimere regeling komt voor het terugbetalen van belastingschulden én de overheid investeert in een goed financierings- en investeringsklimaat.”

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, sluit zich daarbij aan: “Ondernemers hebben adempauze nodig, zonder lastenverzwaringen, en een goed herstelplan dat hen in staat stelt er weer bovenop te komen en vervolgens weer te investeren en groeien. Op macroniveau kunnen de cijfers er best goed uitzien, maar je moet blijven kijken naar het verhaal op microniveau.”

Zie ook: http://BNR https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10442499/winst-mkb-stijgt-gemiddeld-met-9-procent