De redactie –  2 mei 2019

Welke financieringsoplossingen bestaan er voor het MKB? Ontdek het op de unieke financieringsstaat op Accountancy Expo 2019.

Accountants kunnen met hun bedrijfseconomische kennis en hun inzicht in ondernemingsfinanciering een prominentere rol spelen in kredietverlening aan MKB-ondernemingen. Deze conclusie trekken Jan Wietsma en Antoinette Rijsenbilt in het NEMACC onderzoek ‘Financiering in het MKB en de rol van de accountant’, meldt de NBA.

“Accountants doen zich zichzelf te kort”, zo stelt Antoinette Rijsenbilt, onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit en lid van de NEMACC raad. “Uit ons onderzoek blijkt dat met name het kleinere MKB moeite heeft met aantrekken van passende financiering. Maar wat ook blijkt is dat financiers soms concluderen dat accountants meer over dit onderwerp zouden moeten weten.”

De onderzoekers pleiten er daarom ook voor dat accountants hier hun rol en hun kansen pakken. Dat betekent wel dat accountants moeten werken aan het opbouwen en onderhouden van hun kennis rond financiering. “Dat is ook precies wat zowel mkb-ondernemers als financieringspartijen in ons onderzoek uitspreken over accountants”, voegt Jan Wietsma hieraan toe.

Het onderzoek concludeert dat het financieringslandschap verandert. Banken trekken zich deels terug. Terwijl het microbedrijf, waar volgens de onderzoekers de helft van de toekomstige financieringsbehoefte vandaan komt, het in essentie lastiger heeft om passende financiering te vinden.

Financieringsstaat op Accountancy Expo 2019
Fintech-oplossingen brengen met name oplossingen voor kleinere kredieten. Omdat – zo constateren de onderzoekers – de banken deze trajecten grotendeels automatiseren ontstaan hier kansen voor accountants. Maar ook dan geldt opnieuw dat aanvragen wel weer goed en deskundig door de accountant moeten worden begeleid. Hier gaat aan vooraf dat de accountant de business van de ondernemer, zijn branche en zijn ambitie goed moeten analyseren en begrijpen. Ook hier kunnen accountants nog meters maken.

Tijdens Accountancy Expo 2019 kunnen accountants hun kennis over het financieringslandschap een flinke boost geven. Met tenminste de volgende 12 innovatieve partijen kan gespard worden over mogelijke oplossingen:

Caple
Caple is een financiële dienstverlener met kantoren in Londen en Amsterdam. De missie van Caple is om het MKB aanvullende, langlopende groeikredieten te verstrekken, in een nauwe strategische samenwerking met BNP Paribas Asset Management. Caple onderscheidt zich met een ondernemende en volledig transparante financieringsaanpak. Contacten met het MKB verlopen altijd via een onafhankelijk landelijk netwerk van accountants en financieel adviseurs. Zij worden gesteund door de technologie en het expertise in bedrijfsleningen van Caple. Bedrijfskredieten variëren tussen 500.000 en 5 miljoen euro.

 

DAS Factoring
Een goede cashflow is essentieel voor het succes van de MKB’er. Wanneer de ondernemer lang moet wachten op de betalingen van zijn uitstaande facturen, kan factoring een goede oplossing voor zijn onderneming zijn. Omdat DAS tot 90 procent van de facturen binnen 24 uur kan uitbetalen, verbeterd zijn cashflow en houdt hij tijd over om zich te richten op de groei van zijn onderneming. DAS Factoring biedt ook volledige ondersteuning voor debiteurenbeheer – de factoring dienstverlener volgt de debiteuren op voor snelle betalingen

Kom naar de Accountancy Expo op 18 juni 2019

Zie, voel en beleef de nieuwste innovaties tijdens Accountancy Expo 2019. Vergelijk zelf de nieuwste releases van meer dan 100 top leveranciers in IT-oplossingen en diensten. Binnen één dag heb je inzicht in alle innovaties. Zet direct de volgende stap in het verbeteren van je dienstverlening. Meld je aan met code ADV2019.

Registreer direct

Capsearch
Capsearch maakt het complexe en veranderende financieringslandschap in Nederland voor de MKB-adviseurs overzichtelijker. In een platform voor MKB-financieringen brengen zij vraag en aanbod bij elkaar. Het werkt simpel, snel en effectief. Je stelt één aanvraag op, die je naar alle geschikte en aangesloten financiers stuurt; van banken tot crowdfunds en van lease- tot factoringmaatschappijen. Een netwerk van ruim 40 vertrouwde en nieuwe financiers. Alle type adviseurs gebruiken de software van Capsearch: van zelfstandig specialist tot internationaal accountantskantoor.Qredits
Qredits helpt startende en bestaande ondernemers bij het succesvol starten van of investeren in hun bedrijf. Dit doen ze door het aanbieden van ondernemerstools, coaching én het verstrekken van bedrijfskredieten tot 250.000 euro. Qredits biedt coaching, Microkrediet en MKB-krediet aan (startende) ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, die geen toegang hebben tot verschillende (financiële) diensten via het reguliere circuit, zodat zij economische, financiële en sociale onafhankelijkheid kunnen verkrijgen. Hiermee wil Qredits ondernemerschap bevorderen.

Geldvoorelkaar.nl
Via Geldvoorelkaar.nl, het grootste en meest ervaren crowdfunding platform van Nederland, faciliteren ze voor MKB-ondernemers en particuliere vastgoedbeleggers financiering. Zodat zij zich kunnen richten op hun ambities en de groei van hun bedrijven. Ondernemers starten dankzij Geldvoorelkaar.nl bijvoorbeeld een nieuwe franchise vestiging, leggen grotere voorraden aan, kopen een binnenvaartschip, commercieel vastgoed of een nieuwe machine. Geldvoorelkaar.nl doet dat met een ervaren team dat dagelijks aan de gewenste verandering in de financiële sector werkt.

Mogelijk Vastgoedfinancieringen
Mogelijk brengt zakelijke hypothecaire financieringen tot stand tussen ondernemers en investeerders. Mogelijk vervult in een duidelijke behoefte. Enerzijds zijn er steeds meer ondernemers die hun vastgoed anders dan bancair laten financieren. Anderzijds zijn investeerders op zoek naar manieren om hun geld op een veilige manier te laten renderen. Het financieren van vastgoed, wat bancair lastig is, vervullen zij aan de ene kant. Daarnaast bieden zij investeerders een mooi rendement met een gedegen zekerheid (het vastgoed als onderpand door middel van het recht van 1e hypotheek).

October
October is hét platform voor MKB-financiering dat is opgericht in Frankrijk in 2014. Sinds eind 2018 is het platform na Frankrijk, Spanje en Italië ook beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en investeerders. October heeft al meer dan 270 miljoen euro aan leningen verstrekt aan ruim 560 verschillende MKB-ondernemingen. Hiermee is de fintech startup het grootste en snelst groeiende platform voor MKB-financiering in continentaal Europa. October is één van de oprichters van de stichting MKB-Financiering, die als doel heeft de toegang tot alternatieve (non-bancaire) financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbeteren.

Voordegroei
Voordegroei is hét financieringsplatform voor het Nederlandse MKB. Zij bemiddelen in vreemd vermogen voor MKB bedrijven en in (commercieel) vastgoed en helpen ondernemers aan de benodigde financiële middelen om hun ambities te realiseren. Voordegroei beschikt over een groot netwerk aan vermogende particulieren en professionele investeerders en hebben de middelen om ambities van ondernemers te verwezenlijken.

Funding Circle
Van bouwbedrijf tot groothandel, van restaurant tot kledingwinkel, Funding Circle heeft duizenden bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Duitsland en Nederland geholpen om die stap vooruit te zetten. Het bedrijf is opgericht omdat de oprichters zagen dat bedrijven moeite hadden om hun groei te financieren, terwijl investeerders kampten met lage rendementen. Ze bedachten een eenvoudige oplossing: laten we ze met elkaar verbinden. Door rechtstreeks via Funding Circle aan bedrijven te lenen, kunnen organisaties, bedrijven en particulieren aantrekkelijke rendementen behalen om aan hun toekomst te bouwen.

InvoiceFinance
InvoiceFinance is geen bank, maar het zijn ondernemers. Net als jij. Dat merk je aan hun manier van werken. Ze schakelen snel en denken met je mee. Ze kijken niet naar hoe je bedrijf er 5 jaar geleden voor stond, maar hoe je bedrijf nu draait. InvoiceFinance is één van de snelst groeiende kredietverstrekkers van Nederland. Ze helpt ondernemers bij het realiseren van hun ambities, zoals de bank dat vroeger nog deed. Ze gelooft in zakelijk krediet met toegevoegde waarde. Binnen 24 uur geregeld, zonder gedoe en met de aller- allerbeste service. InvoiceFinance staat goed bekend in de markt en klanten beoordelen hen met 4.5 sterren.

NLInvesteert
NLInvesteert maakt groeikapitaal voor ondernemers mogelijk. Dat doen we door verschillende kapitaalsoorten te combineren tot de best passende financieringsoplossing. Daarvoor werken we samen met banken, overheden, kredietunies, ontwikkelingsmaatschappijen, private investeerders en crowdfunders. Ondernemers maken hun dromen waar en een breed spectrum van financiers levert haar bijdrage. Daarnaast ontvangen private investeerders een goed rendement op hun vermogen. NLInvesteert ontzorgt ondernemers bij de organisatie van hun financiering én helpt om ook in de toekomst financierbaar te blijven.

Fyndoo, powered by Topicus
De meeste zakelijke successen beginnen met een droom, een wens, of een ambitie. Veel van deze dromen vervagen, maar er zijn ook ondernemers die zich vol overgave storten op het realiseren van hun dromen. Toegang tot zakelijke kredietverlening is daarbij essentieel, maar tegelijkertijd een obstakel voor veel ondernemers. Fyndoo helpt deze obstakels te overwinnen. Fyndoo is een connected platform voor zakelijke financiering. Fyndoo maakt groei mogelijk. Fyndoo is powered by Topicus, dat werkt aan digitale oplossingen die de zelfredzaamheid van de burger vergroten. Topicus richt zich op op betere, bereikbare zorg, transparante finance, gedegen onderwijs en een gezonde relatie met de overheid.

Spotcap
Spotcap is een zakelijk kredietverstrekker voor gevestigde ondernemers die willen groeien of de continuïteit met hun bedrijf willen behouden. De fintech werkt hierin samen met zo’n 400 partners door heel Nederland als accountants en financieel adviseurs. Spotcap maakt gebruik van geavanceerde technologie dat een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en snelheid biedt in de financieringsaanvraag. Op deze manier kan de bedrijfsfinancier zich richten op service en maatwerk in haar dienstverlening. In samenwerking met de kennis en expertise van haar partners voorziet Spotcap het mkb van passende financiering met flexibele mogelijkheden.

https://bit.ly/2DE2PBB