MKB’ers hebben een flinke klap gekregen. De gevolgen zijn groots. Alhoewel bijna elk MKB met omzetverlies kampt, blijken velen vertrouwen te hebben in hun overlevingsvermogen. Dit onderstreept een onderzoek van MKB Servicedesk en Motivaction.

Zij interviewden meer dan 600 MKB’ers. De resultaten verschillen, want niet elke branche heeft het zwaar. Vier procent doet het zelfs beter in tijden van crisis. Toch heeft meer dan een vijfde alle business moeten stopzetten.

Vangnet

Voor hen heeft de overheid een vangnet ontwikkeld. Een derde heeft gebruikgemaakt van de inkomstenhulp en een kwart heeft hulp aangevraagd voor loonondersteuning. Andere maatregelen die ondernemers genomen hebben zijn:

  • Het stoppen van niet noodzakelijke uitgaven
  • Stopzetten van tijdelijke contracten
  • Een vacaturestop
  • Het oprekken van betalingstermijnen

Het is een vervelende tijd voor iedereen. Toch  blijft het gros van ondernemend Nederland positief. De aanpak van de overheid speelt daarbij een karige rol, want meer dan vijftig procent meent dat de steun onvoldoende is.

Positief blijven

Zeventig procent denkt dat zijn of haar bedrijf deze crisis ´gewoon´ gaat halen en 40 procent denkt zelfs dat deze nieuwe kansen creëert. De onderzochten denken de grootste klap al verwerkt te hebben. Het herbouwen zou beginnen.