Lorijn van Leersum en  Jan den Oudsten

11-11-2015

De overheid stelt diverse ‘potjes’ beschikbaar om het mkb te ondersteunen. Eerder hebben we al garantieregelingen voor banken en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen toegelicht. Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Een paar belangrijke ‘potjes’ zijn:

  • Innovatiefonds mkb+: verstrekt kapitaal of leningen aan bedrijven die nieuwe producten of technologieën ontwikkelen. Deze zitten bijvoorbeeld tussen bewezen technologische haalbaarheid en marktintroductie in.
  • Bedrijfsleningen Fonds (BLF) / Achtergestelde Leningen Fonds (ALF): dit is het resultaat van de ambitie van verzekeraars en pensioenfondsen om direct in het mkb te investeren. Het Bedrijfsleningen Fonds is recent geopend en verstrekt leningen van € 5-25 mln, waarbij de bank tenminste hetzelfde bedrag verstrekt. De rente ligt tussen de 2,25-3,50% + Euribor (welke momenteel ca. 0% is). De lening moet worden aangevraagd via ING, Rabobank of ABN Amro. Het Achtergestelde Leningen Fonds is nog in oprichting.
  • Midcap Innovation Fund EIB: Een Europees fonds voor bedrijven die veel (miljoenen euro’s per jaar) uitgeven aan onderzoek & ontwikkeling.

http://bit.ly/1PCmp0i