Woensdag 18 januari 2017 13:12 
(ABM FN-Dow Jones) De cyclus van steeds soepelere leenvoorwaarden in de eurozone lijkt zijn einde te naderen, aangezien banken na een periode van drie jaar de voorwaarden voor kredietverlening niet verder versoepelden in het afgelopen kwartaal. Dit schreven economen van Credit Suisse woensdag in reactie op een enquête door de Europese Centrale Bank.
Het monetaire beleid biedt dan geen extra steun meer, stelde de Zwitserse bank. Kredietgroei moet dus komen van meer vraag, niet van extra aanbod.
Gelet op de lage rentes en de gedaalde risico-opslagen die perifere landen in de eurozone betalen kan het volgens Credit Suisse “geen verrassing” zijn dat de grens bereikt is.
Banken in de Europese Unie stelden eind vorig jaar voor het eerst sinds 2013 strengere eisen bij zakelijke leningen aan grote bedrijven, meldde de ECB woensdag. De verkrapping was vooral op het conto te schrijven van Nederlandse banken, die veel minder risico tolereerden en meer risico zagen in bedrijfsspecifieke situaties van kleine en middelgrote ondernemingen. Tegelijkertijd nam de concurrentiedruk fors af, stelden de Nederlandse banken. De eisen voor woninghypotheken bleven globaal ongewijzigd in de eurozone. De enquête werd gehouden onder banken uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland.
Door: ABM Financial News.

http://bit.ly/2jOrAQ3