Initiatiefnemers Ton Haverkamp (l.)  en Cor Willemse van de nieuwe Kredietunie West-Brabant. Dat is een club van ondernemers die andere MKB-ondernemers investeringsgeld leent om vooruit te komen.

PREMIUM
Initiatiefnemers Ton Haverkamp (l.) en Cor Willemse van de nieuwe Kredietunie West-Brabant. Dat is een club van ondernemers die andere MKB-ondernemers investeringsgeld leent om vooruit te komen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

FIJNAART – Het guitige roze spaarvarken op tafel bij Ton Haverkamp en Cor Willemse zegt alles over de kersverse Kredietunie West-Brabant. Wat die unie doet? Zo simpel als wat: West-Brabantse ondernemers stoppen eigen geld in een coöperatieve spaar- en leenkas om daar andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf financieel mee vooruit te helpen.

Laatst nog klopte via via een Roosendaalse garagehouder aan bij Haverkamp (63) die penningmeester is bij de Kredietunie. ,,Een enthousiaste jongen die bruist van ideeën om de voorraad van zijn bedrijf uit te breiden. Het is een eenmanszaak die een lening nodig heeft om het voor elkaar te krijgen. Zo’n kleine ondernemer kan tegenwoordig niet meer bij een bank terecht. De regelgeving is zo ingewikkeld geworden dat het voor banken veel te duur is om zich nog met kleine leningen bezig te houden. De Kredietunie West-Brabant is in dat gat gesprongen”, aldus Haverkamp, zelfstandig bedrijfsadviseur in Fijnaart.

Haverkamp en Willemse (60) zijn gepokt en gemazeld in de bankenwereld. Jarenlang werkten zij als managers bedrijven bij de Rabobank. ,,We komen uit de tijd dat je persoonlijk contact had met de klant. Elkaar zien, ouderwets aan tafel zitten en met elkaar praten; over en weer vertrouwen opbouwen. Dat is zo enorm belangrijk in deze business”, weet Steenbergenaar Willemse, voorzitter van de Kredietunie.

Toch is één-op-één-contact in de financiële dienstverlening allang geen vanzelfsprekendheid meer. Alles in de samenleving digitaliseert, dus ook de bankensector. Een ondernemersplan ter beoordeling indienen bij de bank? Kan allemaal via internet. Druk op de knop en weg. Ontvangstbalies met echte mensen worden steeds schaarser.

– www.kredietuniewestbrabant.nl

http://bit.ly/2qWAqQj