Ondernemersorganisaties trekken aan de bel over de bereidheid van banken om leningen voor met name MKB’ers te verstrekken. Veel ondernemers lopen tegen een dichte deur aan, als ze op zoek zijn naar geld om de crisis het hoofd te bieden. Bankenkoepel NVB stelt echter dat banken niet ‘onredelijk streng’ zijn, maar geeft wel aan dat het economisch beeld nu eenmaal verslechtert.

Banken hebben steeds meer moeite de impact van de coronacrisis in te schatten. Daardoor lopen ondernemers tegen een dichte deur aan, als ze aankloppen voor leningen om de crisis het hoofd te bieden. Tegenover radiozender BNR stellen kredietadviseurs dat naar schatting tot wel driekwart van alle aanvragen wordt afgekeurd. Ondernemers worden vaak zonder duidelijke motivatie afgewezen, zegt Anne-Marie van der Lee van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK). In sectoren als de horeca, de detailhandel en de reissector is de nood hoog, maar juist daar is de kans volgens Van der Lee heel klein dat de bank wil helpen.

Economisch beeld verslechtert door lockdown

Hoewel de overheid vanwege de coronacrisis garant staat voor een groot deel van de leningen is de twijfel bij veel banken groot. Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en ONL bevestigen tegenover de nieuwszender dat de kredietverlening van banken stukloopt bij de risico-inschatting. Desgevraagd zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink, het beeld dat er veel onterechte weigeringen zijn niet te herkennen. Wel geeft hij aan dat banken inderdaad moeten kijken of een krediet wel verantwoord is. Bankenkoepel NVB stelt dat banken niet ‘onredelijk streng’ zijn. “Maar het economisch beeld verslechtert en er komen ook meer bedrijven die er slechter voor staan.”

Lees over MKB-kredieten ook:

https://www.businessinsider.nl/banken-geven-mkb-ondernemers-geen-krediet/