Ook is Nederland aantrekkelijk vanwege de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, financieringsmogelijkheden en relatief weinige administratieve rompslomp, zegt Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland: “Zakendoen over de grens gaat ons gemakkelijk af. Nederlandse ondernemers zijn relatief hoog opgeleid en ze spreken behoorlijk goed Engels. Maar ook als je kijkt naar de benodigde documenten is het in Nederland gemakkelijk internationaal zakendoen.”

Ook is er volgens Geeroms veel aandacht voor startups en scaleups in Nederland met platforms als TechLeap en NL Groeit.

Nederland is minder sterk als het gaat om concurrentie en belastingen. “Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven meer ‘last’ hebben van onderlinge concurrentie dan collega’s elders. Ook fiscaal scoren we minder goed. Nederlandse mkb-bedrijven betalen meer vennootschapsbelasting dan bijvoorbeeld collega-bedrijven in België of Frankrijk”, zegt Geeroms. Canada scoort als nummer één wereldwijd vooral goed op het gebied van belastingbeleid en financieringsmogelijkheden en nummer twee Hongkong vooral vanwege de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Frankrijk is vanwege de starre arbeidsmarkt juist relatief onaantrekkelijk voor het midden- en kleinbedrijf.

Mkb-bedrijven zijn cruciaal voor economische groei en welvaart. In Europa is 99 procent van alle bedrijven een mkb-onderneming en zorgen ze voor meer dan zestig procent van de toegevoegde waarde.

 

Lees meer nieuws over mkb-bedrijven: