Niet de twaalf meest vervuilende bedrijven, maar MKB-ondernemers dragen het meest bij aan de verduurzaming van de industrie. Dat concludeert Milieudefensie op basis van gegevens die men in het kader van Wet openbaarheid bestuur (wob) in handen kreeg. De Nederlandse industrie moet bijdragen aan een subsidiepot, maar door allerlei regelingen blijven de grote bedrijven buiten schot. Volgens Milieudefensie betalen huishoudens, maar ook ziekenhuizen en scholen verhoudingsgewijs meer.

De belofte dat de industrie gaat betalen voor haar eigen vergroening wordt volgens Milieudefensie niet nagekomen. Door vrijstellingen en gunstige belastingtarieven betalen de grootste bedrijven minder mee dan kleinere ondernemers, stelt de milieuorganisatie op basis van informatie die het met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (wob) verkreeg.

De Nederlandse industrie moet bijdragen aan een subsidiepot die oploopt tot 550 miljoen euro per jaar in 2030. De twaalf grootste vervuilers, vijf olieraffinaderijen, zes chemiebedrijven en staalmaker Tata Steel, zijn gezamenlijk goed voor een vijfde van alle CO2-uitstoot in Nederland en twee derde van de uitstoot van de gehele Nederlandse industrie. Deze twaalf ondernemingen betalen zelfs minder dan een vijfde van het aandeel van de industrie aan de subsidies. Kleinere ondernemingen draaien voor de rest op terwijl zij nauwelijks gebruik kunnen maken van de subsidies.

Profiteren van een laag belastingtarief

De grote vervuilers profiteren van een reeks van vrijstellingen. Tata Steel draagt daarom volgens Milieudefensie zelfs niets bij. “Minister Wiebes beloofde de Tweede Kamer dat de industrie haar eigen vergroening betaalt, waarbij de rekening komt te liggen bij de grootverbruikers. De twaalf grootste vervuilers zijn ook grootverbruiker. En nu blijkt dat Wiebes hen uit de wind houdt”, zegt Freek Bersch, campagneleider van Milieudefensie. “Het wordt tijd dat zij echt hun eigen verduurzaming betalen.” Volgens Milieudefensie dragen huishoudens, maar ook ziekenhuizen en scholen verhoudingsgewijs meer bij aan de verduurzaming van Nederland. “De meeste mensen dragen graag bij aan het bestrijden van klimaatverandering, ook ondernemers. Maar het is niet uit te leggen dat juist de grootste vervuilers het zuurverdiende geld van kleinere fabrikanten mogen gebruiken om bijvoorbeeld hun CO2 onder de grond te stoppen”, aldus Bersch.

Lees over vervuiling en duurzaamheid ook:

https://www.businessinsider.nl/vervuiler-betaalt-mkb-verduurzamen-industrie/?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Rende+de+coalitie+uit+het+coronadebat%3F++-+Een+overzicht+van+de+familie+Murdoch&utm_campaign=Dagelijks+13+augustus+2020&vgo_ee=ejBvA3lN9d2Q1GTU%2F0bQYlTedCmujgbxPgiOtK5m9a4%3D