Er komt een NOW-regeling 2.0. Dat gaf Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland (zelf dga van een schoonmaakbedrijf), aan tijdens een webinar van OSB, de branchevereniging voor schoonmaakbedrijven. Service Management, net als cm: een uitgave van Vakmedianet, schrijft erover

Het webinar werd op donderdag 14 mei georganiseerd. De huidige regelingen voldoen volgens Vonhof ook nog niet helemaal aan de ondernemerswensen. “Vanmiddag ga ik met ministers Wiebes en Koolmees in gesprek over een tweede pakket”, aldus de voorzitter van MKB Nederland. “We zitten nog volop in de coronacrisis. Sommige ondernemers bungelen helemaal onderaan. We moeten hen eerst zien te helpen om door deze fase heen te komen. Ik heb daarom nog moeite om de crisis als een ondernemerskans te zien.”

Vonhof: ““We zitten nog volop in de coronacrisis.”

Bestaande noodmaatregelen hebben verbetering nodig

Volgens hem hebben de bestaande noodmaatregelen van het kabinet verbetering nodig. “We hebben nog steeds geen goede oplossing voor seizoenswerk. Een aantal branches (waaronder schoonmaak, red.) komen met hun SBI-codes niet in aanmerking voor de TOGS. Schoonmaakbedrijven hebben hoge personeelskosten, maar veel andere ondernemers hebben ook machines en gebouwen waarvoor de huur en lease gewoon doorbetaald moeten worden. Met die vaste componenten moeten we ook wat doen. Compenseren voor omzetderving is een richting waar we in moeten denken.”


Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)


Aanpassingen moeten pragmatisch en praktisch zijn

Dergelijke aanpassingen van regelingen moeten volgens Vonhof wel “pragmatisch en praktisch” zijn. “Zodat het niet te ingewikkeld wordt om te controleren.” In de setting van een online talkshow vroeg gespreksleider Rogier Esselbrugge hoe de gasten de afgelopen periode hadden beleefd. Vonhof, ook eigenaar van schoonmaakbedrijf Novon: “Onze klanten worden bikkelhard getroffen. Onderwijs ging dicht, maar recreatie ook. Hun omzet ging naar nul.”

De crisis is niet volgordelijk

Volgens Vonhof moet er de komende tijd meer gebeuren voor ondernemers. De mkb-voorzitter: “Een crisis is niet lineair. In september en oktober zul je zien dat andere ondernemers hebben te maken met vraaguitval en het feit dat vergunningen niet worden afgegeven. Deze crisis is niet volgordelijk. Ook hen moet je perspectief bieden.”

Gespreksleider Esselbrugge kwam met een vraag van het kijkende publiek. “Hoe word ik wijs in het woud van informatie?” Vonhof wees naar de website van MKB-Nederland waar de steunmaatregelen op staan en een coronacalculator is te vinden om te bepalen of een ondernemer in aanmerking komt voor steun.” Ook cm: heeft de steunregelingen op een rij gezet en houdt zelfs een coronadossier aan.

https://cmweb.nl/2020/05/voorzitter-mkb-nederland-tijdens-webinar-er-komt-een-now-regeling-2-0/