Sinds 2011 is in Nederland in totaal meer dan 750 miljoen euro via crowdfunding gefinancierd. In België staat de teller op 75 miljoen euro (zie ook CrowdfundingCijfers.be). Lees het meest recente onderzoek naar de status van crowdfunding in Nederland in de eerste helft van 2018.

 

De groei van crowdfunding in Nederland (bedragen in miljoenen euro)

In oktober 2018 had Funding Circle met 4.620.000 euro opnieuw het grootste crowdfunding volume. DuurzaamInvesteren financierde 4 miljoen euro met crowdfunding. Geldvoorelkaar volgde met 3.441.000 euro.

Horeca Crowdfunding doorbrak in oktober de grens van 20 miljoen euro gefinancierd volume sinds oprichting. Collin Crowdfund passeerde de grens van 120 miljoen euro, Knab Crowdfunding ging door de 15 miljoen euro en All4Funding doorbrak de 1 miljoen euro.

De lening portefeuilles

Slechts 14 van de 36 crowdfunding platforms die leningen verstrekken publiceren elke maand een portfolio update (zoals aanbevolen door de AFM). Een derde van de platforms heeft nog nooit een portfolio update gepresenteerd, of doet dat minder dan eens in de drie maanden.

Vorige week schreef ik een artikel over mijn investeringen in crowdfunding leningen. Het artikel bevat ook aanbevelingen voor crowdfunding platforms die hun investeerders serieuzer willen nemen. Lees het artikel: https://gijsbertkoren.nl/the-net-return-of-my-crowdfunding-loan-portfolio-since-my-first-investment-in-2009/

Bekijk meest recente cijfers: http://www.crowdfundingcijfers.nl/