Op leningen bij de 12 grootste crowdfundingplatformen in Nederland, samen goed voor ruim 700 miljoen euro, is op dit moment 14 miljoen euro definitief afgeboekt als gevolg van defaults. Dit is de conclusie van het onderzoek dat Crowdfundmarkt recent uitvoerde.

Van de 700 miljoen euro aan crowdfundingleningen wordt op dit moment 2% niet meer terugbetaald. Inmiddels is wel al bijna 300 miljoen euro afgelost (40%).

De verwachting is dat, na afloop van alle leningen, het percentage afboekingen op crowdfundingprojecten zal uitkomen op 5%. 95% van de crowdfundingleningen zal dus volledig terugbetaald worden door de ondernemers die via een crowdfundingplatform financiering hebben opgehaald.

Op leningen via crowdfunding wordt investeerders gemiddeld 7,7% rente geboden. Het werkelijke netto rendement op een investering via crowdfunding hangt o.a. af de kosten die het platform rekent, impact van vertraagde betalingen en de mogelijkheid om gestelde zekerheden uit te nutten. Het totale rendement op een persoonlijke investeringsportefeuille is afhankelijk van van de samenstelling hiervan.

https://bit.ly/2mWehDl