Het is verstandig om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende platformen voordat een crowdfundingcampagne gelanceerd wordt. Dit meldt Crowdfundscout op basis na een onderzoek onder de AFM-geregistreerde platformen in Nederland. Conclusie: niet elk project past bij elk crowdfundingplatform en de kosten voor de ondernemer (geldnemer) lopen sterk uiteen.

Kosten voor een ondernemer?

Crowdfundingplatformen brengen kosten in rekening bij de initiatiefnemer van een crowdfundingproject voor het ‘runnen’ van een campagne. Gemiddeld komt dit, op basis van een lening van 150.000 euro, neer op 8.000 euro per crowdfundingcampage (5,3%). De kosten voor een ondernemer lopen echter sterk uiteen per platform.

Note: niet alle crowdfundingplatformen faciliteren leningen van 150.000 euro (Voordegroei: alleen projecten groter dan 250.000 euro, Lender & Spender: alleen projecten kleiner dan 25.000 euro).

Welk crowdfundingplatform past bij mijn project?

Niet alleen de kosten zijn bepalend in de keuze van een crowdfundingplatform. Elk platform heeft eigen specifieke kenmerken die het succes van een crowdfundingcampagne kunnen bepalen, afhankelijk van de financieringsaanvraag.

  • Wat voor type aanvragen bent u? Particulier of zakelijk?
  • Wat is de omvang van de door u gevraagde financiering? Hoeveel geld is nodig?
  • Wat is het financieringsdoel van uw financieringsaanvraag? Bedrijfsovername, herfinanciering of werkkapitaal?
  • Wat is het type financiering? Aandelen of lening?
  • In welke branche bent u actief? Duurzame energie, horeca, vastgoed, etc.?
  • Hoeveel jaren bent u als ondernemer actief? Start-up, groei of volwassen?


Benieuwd naar de kosten van uw lening?

Op basis van bovenstaande vragen en de verwachte kosten adviseert Crowdfundscout binnen één minuut welk crowdfundingplatform het best bij uw financieringsbehoefte past. We maken hierbij gebruik van de complete database met Nederlandse crowdfundingprojecten van Crowdfundmarkt.