Het midden- en kleinbedrijf in de gemeente Meppel is het sterkste van het Noorden. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter.

Dat heeft dit jaar voor het eerst een ranglijst opgemaakt aan de hand van de sterkste mkb-gemeenten. De gemeente Meppel staat daarin op de 115de plaats en is daarmee de hoogst genoteerde gemeente van Drenthe, en laat ook alle Groningse gemeenten achter zich.

De prestaties zijn afgemeten aan het aantal arbeidsplaatsen in het mkb, de toegevoegde waarde (de omzet min de inkoop van goederen en diensten) in het mkb en het aantal zelfstandigen, steeds met een onderscheid naar economische sectoren. Om een goed beeld te krijgen zijn deze cijfers gecorrigeerd naar de omvang van de gemeente.

Bureau Louter heeft voor elke gemeente een rapportcijfer opgesteld, waarbij een 6,5 als gemiddelde wordt gehanteerd. Meppel scoort een 6,9. De gemeente Westerveld volgt met een 6,7. Andere gemeenten in Drenthe die nog minimaal een gemiddelde scoren zijn Coevorden (6,6) en Hoogeveen (6,5).

In de provincie Groningen scoren alle gemeenten een onvoldoende. De gemeente Stadskanaal heeft de beste mkb van Groningen. Deze gemeente staat slechts 239ste op de ranglijst en krijgt 6,2. Groningen is in het onderzoek opgenomen als kernstad. Dat wil zeggen dat het een aanzienlijke werkgelegenheidsfunctie heeft. Maar het midden- en kleinbedrijf in Groningen scoort niet heel hoog: een 6,0, waarmee de gemeente de 269ste plaats inneemt.

Son en Beugel het best

Het mkb in de gemeente Son en Breugel in Noord-Brabant presteert het beste van Nederland. De gemeente Simpelveld in Limburg het slechtst.

Uit eerder onderzoek van Bureau Louter bleek ook al dat Son en Breugel de hoogste economische prestatie heeft van Nederland. Daarin kwam ook al naar voren dat Meppel de hoogste economische prestatie van Drenthe had.

https://bit.ly/2OYyjZj