Van het Bestuur:

Vandaag is de eerste barometerversie van de Kleinbedrijfsindex (KBI) aan Mona Keijzer door Hans Biesheuvel (ONL) overhandigd.

Wist u dat in de conjunctuurmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek alle bedrijven met minder dan 5 medewerkers ontbreken? Daarmee worden 95% van de ondernemers over het hoofd gezien in de statistieken!

Ook is er in publicaties en onderzoek doorgaans weinig aandacht voor de ontwikkeling van het ondernemersloon.

De eerste resultaten- zo blijkt uit het rapport – zijn niet hoopgevend. De helft van de ondernemers heeft een ondernemersloon onder bijstandsniveau, nettomarges lager dan 10%, investeert weinig. Vooral starters, ondernemers zonder personeel en sectoren die verplicht dicht zijn, worden snoeihard getroffen.

De verwachtingen zijn nog slechter. Veel ondernemers nemen acties, maar er zijn geen effecten te zien van nieuwe marktstrategieën, extra klantenwerving en digitalisering. De rek lijkt er nu echt uit!

Noot: Het bestuur van de VKN ondersteunt dit project van harte. Langs deze weg hopen we met de initiatiefnemers dat ook de overheidsregelingen voor deze vergeten ondernemers “op maat” worden gemaakt.

Bron: Hogeschool Utrecht/ Lector Lex van Teeffelen 

https://www.hu.nl/onderzoek/onderzoek/nieuwe-barometer-gestart-voor-kleine-ondernemers