De overheid heeft de afgelopen twee jaar meer dan € 100 miljoen verloren op garanties voor het MKB. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in de Tweede Kamer bekend. Ook kondigde hij de oprichting van een centrale desk aan waar ondernemers terecht kunnen voor al hun vragen rond financiering. 

Enorme verliezen 

Kamp sprak van ‘enorme verliezen’, maar voegde er meteen aan toe niet met de garantstellingen te willen stoppen. Dit is niet het moment, aldus de minister: “We gaan door met deze garantieregelingen, omdat we denken dat het in algemeen belang is op dit moment om de financiering van het MKB te ondersteunen.” Ook sprak hij de hoop uit dat de bedrijven die de garantstelling ontvangen snel weer op eigen benen kunnen staan.

Toename tijdens crisis 
Via bijvoorbeeld de regeling Borgstelling MKB (BMKB) staat de overheid garant tot een maximum van € 1,5 miljoen van je bedrijfsfinanciering. De gedachte is dat als de overheid bereid is een rol te spelen bij de financiering banken ook eerder een lening zullen verstrekken. Tijdens de crisis heeft de overheid de criteria verruimd, waardoor toepassing van de borgstelling in de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Eén loket voor kredietadvies 
Kamp heeft in de Kamer ook toegezegd dat er één loket komt waar ondernemers terecht kunnen voor kredietadvies. Via een centrale desk moet het eenvoudiger worden om overzicht te krijgen in het volledige aanbod van bestaande regelingen. Informatie, die nu nog onderverdeeld is bij de Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Ondernemerskredietdesk, moet straks onder één dak te vinden zijn. Kamp komt hierbij tegemoet aan de wens van de Kamer en VNO-NCW.

Borgtellingen MKB strop voor Overheid-211114