Koningin Máxima houdt virtuele openingstoespraak bij Amsterdam Fintech Week
07-06-2021| door: Redactie

Koningin Máxima hield maandagochtend 7 juni een virtuele toespraak bij de officiële opening van de Amsterdam Fintech Week. Het digitale evenement voor vertegenwoordigers van Europese fintech organisaties en financiële instellingen wordt van 4 tot en met 11 juni gehouden.

In haar toespraak vertelde Koningin Máxima hoe technische innovaties kunnen bijdragen aan goede toegang tot digitale financiële diensten. Veilig gebruik van een digitale bank- of spaarrekening, betaalmogelijkheden of leningen kan er voor zorgen dat mensen beter in staat zijn om een financiële buffer op te bouwen, om te investeren in hun toekomst en om zichzelf te beschermen tegen financiële tegenslagen. Dit draagt bij aan hun financiële gezondheid. Als UNSGSA richt Koningin Máxima zich wereldwijd in het bijzonder op achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boerenbedrijven en mensen met een laag inkomen.

In Nederland heeft 99,6% van de volwassenen toegang tot een bankrekening (Global Findex 2017) en ook andere financiële diensten zoals sparen en lenen. Aandachtspunt is de beperkte financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Nederland staat wereldwijd op de 119e plaats ten opzichte van 186 andere landen wat betreft mkb-financiering (‘Ease of Doing Business 2020’, Wereld Bank Groep). Als lid van het Comité sprak Koningin Máxima over hoe fintech innovaties kunnen bijdragen aan betere financieringsmogelijkheden voor het mkb om zo duurzame ontwikkeling en groei te stimuleren. Ook spreekt zij over de impact van de coronapandemie op de financiële situaties van kwetsbare mensen in de Nederlandse samenleving en hoe fintech kan bijdragen aan het bevorderen van hun financiële weerbaarheid.

De Amsterdam Fintech Week (XFW) is een initiatief van netwerkorganisatie Holland Fintech. Het doel is om in deze vierde editie de fintech ontwikkelingen voor een breder publiek toegankelijk te maken dan alleen stakeholders van fintech organisaties. Op de openingsdag staat financiële beleving van consumenten centraal. Andere thema’s zijn veranderingen in de financiële wereld van de mkb-ondernemer, het fintech landschap gezien vanuit Europees perspectief en de impact van fintech op de maatschappij. Andere sprekers tijdens de XFW zijn onder anderen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn van Oranje, TechLeap, Hanzo van Beusekom, AFM en Jan Ceyssens van de DG FISMA van de Europese Commissie.

Koningin Máxima sprak in haar functies van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA), als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (Comité) en als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken.

https://dutchitchannel.nl/674741/koningin-maxima-houdt-virtuele-openingstoespraak-bij-amsterdam-fintech-week.html