22 maart 2020
Delfzijl – Ondernemers die geld hebben geleend van de Kredietunie Eemsregio hoeven geen rente te betalen en niets af te lossen in de maanden maart, april en mei 2020. Rente wordt niet alsnog achteraf in rekening gebracht.

Edske Smit en Gerrit Jan Steenbergen, bestuursleden, lichten toe: Als Kredietunie staan wij midden in de samenleving. Wij hebben gemerkt dat onze leden al genoeg sores aan hun hoofd hebben vanwege de crisis en hebben gemeend ons als Kredietunie Eemsregio actief op te stellen. Bedrijven die bij ons geld hebben geleend hoeven geen aanvraag in te dienen om hiervoor in aanmerking te komen. Feitelijk wordt 1 maart 1 juni 2020. De eerstvolgende rente en aflossing moet dus pas weer op 30 juni 2020 worden betaald.

“Natuurlijk zal dit ons rendement drukken over 2020”, zegt Edske Smit, de penningmeester: “Het zou toch vreemd zijn dat een organisatie van en voor MKB-ers niet ook zelf bijspringt”. Gerrit Jan Steenbergen, secretaris, vult aan: “De doelstelling van de Kredietunie is niet alleen het verlenen van krediet, maar ook het behoud en uitbreiding van werkgelegenheid en de bevordering van leefbaarheid in onze regio. Door deze crisis geven wij voorrang aan deze andere doelstellingen van onze Kredietunie”.

Naast dit betalingsuitstel denkt de Kredietunie ook na juni 2020 mee met ondernemers die zijn getroffen door deze crisis. Enerzijds door haar voorwaarden te versoepelen voor deze getroffen ondernemers, en anderzijds als adviseur / sparringpartner voor de maatregelen die het Rijk heeft aangekondigd. Voor deze landelijke maatregelen werkt de Kredietunie samen met VKN, de Vereniging van Kredietunies in Nederland

De Kredietunie Eemsregio is actief in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Loppersum en en voormalige gemeente Eemsmond. Een kleine 60 ondernemers uit het MKB zijn hiervan lid.