Door H.J. Folkers, Bestuurder VKN

Het is weer maandag en voor je het weet is de staatsbank ABN AMRO een boete van €480 miljoen rijker en de belastingbetaler hetzelfde bedrag weer armer. Weer een stuk verder af van de trage aflossing van de schuld van deze staatsbank aan u, de belastingbetaler. Maar goed: die €480 miljoen vloeit weer langs DNB c.s. terug in de staatskas. Toch? En de ABN had er toch al voor gereserveerd, dus wat wil je nog? Maar goed dat we een minister van Financiën hebben die op onze centjes let. Alhoewel..

Het flitskrediet, een niet uit te roeien plaag in de financiële wereld |  Trouw

Ook lees je dan dat flitskredietaanbieders met “woekerrentes” voorlopig nog steeds in Nederlanders kunnen opereren. De poging van minister van Financiën Wopke Hoekstra hier een einde aan te maken faalde en blijkt in strijd met het Europees Recht. Nou, een behoorlijke tegenslag in de strijd van de overheid tegen deze buitenlandse (Helsinki als hoofdvestiging) flitskredietaanbieder met de naam(nomen est omen..) Ferratum.

Voor Hoekstra werd het een erratum.

We meldden het al eerder: de AFM publiceerde een rapport over de non-banciare branche en haalde daarbij de verkeerde voorbeelden aan. In ons artikel over dit onvolledige en onzorgvuldige rapportvoorbeeld meldden we ook dat hier toch echt in het buitenland gevestigde partijen werden bedoeld. Partijen die nu onze branche alleen maar een slechte naam bezorgen. En dat deed het dan ook volop, want de branche van de non bancaire financiers werd ook later nog, zonder rectificatie of toelichting, door de AFM weggezet als een branche met spuuglelijke aanbiedingen.

Wat is het geval?

Ferratum verhuisde naar Madrid om de regels te ontwijken. Daarop besloot Hoekstra zijn regels ook aan flitskredietaanbieders in andere EU-landen op te leggen. Hoewel dat in strijd is met de EU-richtlijn die vrij verkeer van financiële diensten voorschrijft, bestond er volgens Hoekstra een uitzondering voor het beschermen van consumenten. Daar kunnen we overigens volledig in meegaan.

Beste lezer,

De website Saldodipje.nl. is van Ferratum. Deze partij stapte naar de rechter, die vervolgens oordeelde dat Hoekstra alleen een specifieke aanbieder in een specifiek land mag aanpakken, niet al het flitskrediet in heel Europa. Ferratum kan vervolgens opnieuw naar een ander EU-land verhuizen, indien er specifiek tegen Ferratum in Spanje wordt opgetreden. Jammer dus.

Ferratum lijkt met Saldodipje.nl zo op het oog een aantrekkelijke optie. Zonder moeilijke vragen wordt een lening van meestal een paar honderd euro binnen 24 uur gestort, tegen 6% tot 10% rente. Maar klanten moeten binnen vijf dagen iemand garant laten staan voor hun lening en hiervoor de juiste papieren inleveren. Als dat niet lukt, krijgen ze een boete waardoor de kosten oplopen tot meer dan de helft van het leenbedrag.

Van kwaad tot erger

Kwetsbare Nederlanders kunnen zich hierdoor dieper in de schulden steken en een groot deel van hen komt in de problemen. Vanwege de coronacrisis is het aantal flitskredieten mogelijk toegenomen, maar de AFM en het ministerie hebben hier geen cijfers over, maar het CBS telde begin 2018 al ruim 650.000 huishoudens met problematische schulden.

Een probleem voor meer dan 8% van alle Nederlandse huishoudens.

 

 

https://fd.nl/economie-politiek/1380112/rechter-zet-streep-door-hoekstra-s-aanpak-van-peperduur-flitskrediet