Frauderen met de aanvraag van een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is ‘kinderlijk eenvoudig’, blijkt uit onderzoek van RTL Z en RTL Nieuws.

Zwakke controles en een rammelend inlogsysteem zouden fraude met de TVL-regeling relatief makkelijk maken. Inloggen op naam van een ander is volgens RTL “een koud kunstje”, waardoor ondernemers in grote problemen kunnen komen.

RTL noemt als voorbeeld de eigenaar van een klusbedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidies verstrekt, had beslag gelegd op zijn rekening omdat hij gefraudeerd zou hebben met zijn subsidieaanvraag. Maar de ondernemer had nooit een TVL-aanvraag gedaan. Uiteindelijk bleek dat een crimineel de aanvraag had weten te doen via eHerkenning. Met behulp van de gestolen bedrijfsidentiteit werd ongeveer 59.000 euro buitgemaakt.

Foute rekening

Hoewel de omzetgegevens ongeloofwaardig waren, het opgegeven rekeningnummer niet klopte en ook niet op naam stond van het klusbedrijf, was RVO toch overgegaan tot uitbetaling, aldus RTL. De ondernemer noemt het “onvoorstelbaar” dat niemand in het proces het bankrekeningnummer heeft gecontroleerd.

RVO is op de hoogte van deze vorm van fraude. Een woordvoerder wilde tegenover RTL geen precies aantal noemen “omdat dit de opsporing ervan kan schaden”. Wel liet ze weten dat het om tientallen gevallen gaat.