Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) heeft sinds dinsdag een noodlijn geopend. Ondernemers die het even lastig hebben kunnen daar voor een luisterend oor naartoe bellen. Vanuit het telefoongesprek kan ook worden bepaald of ondernemers gebaat zijn bij coaches, waar het IMK verder bij kan helpen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

“We helpen al die tijd ondernemers, daar is het ontstaan. Samen met Ondernemend Nederland hebben we gemerkt dat het niet alleen draait om financiële nood. Stress neemt de overhand, leidt tot fysieke klachten”, vertelt Michiel Horndijk van het IMK aan Hart van Nederland.

Vrijwilligers nemen de telefoon van de noodlijn op. Het IMK wil daarmee niet alleen een luisterend oor bieden, maar ook echt helpen. Zij kunnen vervolgens een diagnose stellen die bijvoorbeeld kan leiden om in contact te komen met een ondernemerscoach.

Baat bij hulp

Harm Nienhuis uit Midwolde heeft een autobedrijf in Midwolde. Hij verhuurt deelauto’s in Groningen. “Begin 2020 kwam de klap heel hard aan, die klap zijn we inmiddels wel te boven gekomen. Nu zitten we in de tweede golf en zijn de reserves op.” Nienhuis had veel zorgen door de situatie. “Ik moest pensioenpremie betalen, maar dat geld heb ik niet. Dat hangt nog altijd in de lucht.”

Nienhuis kon zijn zorgen niet goed kwijt en besloot daarom 113 te bellen. Hij was niet depressief, maar had gewoon even wat zorgen en wilde zijn hart luchten. De ondernemer is blij met de komst van de noodlijn voor mkb’ers. “Daar heb je wel behoefte aan. Die noodlijn van het mkb is een goed idee. Ik kan me niet voorstellen dat er andere ondernemers er geen baat bij hebben.”

Veel ondernemers geraakt

De coronapandemie heeft zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven in meer of mindere mate geraakt. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van een enquête onder bijna 2800 bedrijven. Werkzaamheden vielen stil, thuiswerken werd de norm en ondernemers moesten aanpassingen doorvoeren voor de 1,5 meterregel.

De telefonische hulplijn voor mkb’ers is te bereiken op 088-9990000.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/economie/noodlijn-voor-mkbers-die-het-even-niet-meer-weten-stress-neemt-de-overhand