Door H.J. Folkers, bestuurder VKN:

Het MKB zit gedwongen op slot en de overheid is de sleutel kwijt.

In Nederland kennen we door de corona-maatregelen en lock down inmiddels een bonte waaier van overheids-ondersteunde maatregelen voor het zwaar getroffen MKB. Met of zonder terugbetalingsplicht, met of zonder rente en met of zonder staatsgarantie. Die bonte waaier wordt het MKB aangeboden via de bestaande overbelaste overheidsloketten, de Oude Banken en de Nieuwe Banken. De namen voor de ontwikkelde  ondersteuningsvormen zijn nog exotischer dan een nieuw model Tesla of Toyota. Maar ook hier wordt een nieuw model maatregel door een oud model vervangen zonder dat men zich afvraagt wat de inruilwaarde van het oude is. Sterker nog: de oude modellen hadden ook uitstekende features en kunnen direct circulair gebruikt worden. Scheelt weer uitstoot….

Hoeveel kost een doktersbezoek? | gezondheid.be

Wie helpt?

De vraag naar MKB-gidsen in dit land neemt toe, want er zijn teveel bijzondere bijstandsbomen door de overheid geplant en we zien door de bomen het (Wouter) bos niet meer. De “erkende en geaccrediteerde financierings-, cash-flow-, overheidsregeling- en subsidie-adviseur” maakt overuren. Of dat nu de boekhouder, accountant, belastingadviseur, fiscalist, personal finance planner, assurantiekantoor of hypotheekadviseur is, het doel is de MKB-er weer uit het dal te trekken. Met hulp op maat, ze terug op zijn ondernemersweg te krijgen en weer zicht op een bestemming te bieden.

Of daartoe de aangeboden ondersteuningswaaier gaat helpen betwijfel ik. In ieder geval niet als de samenleving niet voorgelicht wordt over (ook..) de economische gevolgen van de lockdown. De motor van onze economie, het MKB ( en niet KLM of Shell) moet weer op gang geholpen worden en heeft smeerolie nodig! Zij liggen ook op de financiële IC en happen naar adem!

De focus bij ligt teveel op het corona-virus zelf en niet op de economische gevolgen. We experimenteren er lustig op los met handen wassen, mondkapjes, bubbles en field-labs ( vooral de leden van de voetbalkerk..) en nemen steeds meer en meer een zeeeeeeer ruime anderhalve meter-afstand van het MKB.

Ook deze voorlichting richting de burgers ontbreekt. Het draagvlak creëren voor ondersteuning vanuit de burgers en ook het gefaciliteerd inzetten van hun niet -renderende spaargeld wordt niet besproken. Er zijn geen persconferenties waarop Jacco Vonhof met Mona Keijzer de Nederlandse (dove) burger toespreekt over de MKB-roadmap en het financieringsperspectief. Ik weet zeker dat heel ondernemend Nederland dan aan de buis gekluisterd is!

Maar de peilstok voor deze MKB-motor ontbreekt. Er is geen Corona-Melder die aangeeft of u in de buurt bent geweest van een “getroffen en besmette” MKB-er en er zijn geen “test- en injectiestraten” waar u in plaats van een vaccin te krijgen ook bloed kan geven. Bloed dat het financiële auto-immuunsysteem van de MKB -er moet versterken. Er zijn geen journaals waarin we goed en onderbouwd te zien krijgen hoeveel slachtoffers het MKB telt en hoeveel er gestorven ( failliet) zijn. Geen frontberichten, waar de helden hun verhaal kunnen doen. Geen vaccins die met wat voor boven- of 60 K ondergrens dan ook, zicht geven op bescherming. Niets.

Besmet of Besmettelijk.

Meer handen aan het MKB-bed? We weten het niet, want we “strijden” tegen de corona en vergeten dat de economie ondertussen ernstig verzwakt, de Financierings- IC’s vollopen, de MKB-Medics geen (in-) bedden meer kennen en inmiddels ook een personeelstekort heeft dat de grenzen van haar inzetbaarheid heeft bereikt.

We werken in de financieringslaboratoria niet versneld aan een MKB-beschermend  Astra Zeneca, Sputnik, Pfizer of Moderna financieringsvaccin. Waar blijft het Mona-Vaccin? 

RIVM: ook vaccin Moderna is moeilijk te distribueren | Nederlands Dagblad

Waar blijven de Jinek- en Beau-uitzendingen waar eens echt de tijd genomen wordt om te luisteren naar de echte plannen van EZ en Financiën en naar het echte antwoord van de Nieuwe Banken i.s.m. MKB-Nederland hierop? Met projecties, feitelijke successen en de mogelijkheid om als burger “spaargeld in te leggen” voor het MKB.

Onze financieringsinjectie-straten staan klaar

Onze branche zit met z’n handen in het haar, maar ook hier weer: waar zijn de vaccins? Wat is de logistiek? Wie maakt de afspraken? Wie is bevoegd? Waar zijn heldere richtlijnen? Doen we het via de huisarts of via de apotheker of bij de supermarkt?

Kijken we daarbij ook op eenzelfde wijze naar de MKB-ondersteuningsmaatregelen in het buitenland, dan zullen we ook daar helaas moeten constateren dat we ook daar in de achterhoede van het peloton verkeren. We blijken helemaal niet dat goed gereguleerde land te zijn. Alles piept en kraakt. Voorraad zat, maar geen logistiek om te injecteren!

Start van massale vaccinatie in West-Brabant, 'Letterlijk en figuurlijk our best shot' | Breda | bndestem.nl

Is het geen tijd voor een financierings- GGD? Welke bedrijven komen eerst? De oudere of de jongere? Waarom opeens miljarden vrijmaken voor groene en sexy start-ups terwijl we gevestigde en gewortelde bedrijven gewoonweg (Bio-massaal) kappen!

En: moeten de MKB-Medics niet eerst zelf gevaccineerd worden? 

Mooier kunnen we het echt wel maken. Makkelijker ook

Maar daarover in een apart artikel

 

 

.