Van het Bestuur
Binnen onze aangesloten leden krijgen we steeds meer vragen aangaande vastgoedfinanciering en de rol van Kredietunies in deze markt. Het sterkst groeiende segment binnen de non-bancaire financieringsmarkt is immers al enkele jaren de markt voor bedrijfspandenfinanciering. Binnen de kredietunies in Amerika en het VK zijn er al meer dan 5 jaar veel gespecialiseerde kredietunies op de markt en onze leden vragen de VKN om ons ook op dit specifieke segment te richten. Deze nieuwe trend in vastgoedfinanciering is daarnaast een trend, waarbij wij als kredietunies vooral onze rol in de sociale financieringen kunnen innemen.
Steeds meer ondernemers richten zich tot kredietunies met de vraag om financieringen van banken over te nemen nu banken moeilijker doen over het verlengen van een hypotheek op commercieel vastgoed.
Ook merken we binnen de kredietgevende leden de vraag naar financieringen die zich richten zich op buurtwinkels in plaats van winkelstraten, zeker nu de plaatselijke politiek de regionale kredietunies vraagt zich met hen te buigen over de “corona-leegstand” in vele gemeenten en/of het aldaar financieren van maatschappelijk (zorg-) vastgoed projecten.
In 2020 werd 52% van de crowdfunding leningen voor bedrijven opgehaald voor het aankopen van vastgoed. Naast de aloude rol die kredietunies op dit gebied vervulden, zijn nu ook de grotere, algemene crowdfundingplatformen als Geldvoorelkaar  op deze markt actief.
Binnenkort komen we via onze Nieuwsbrief met meer nieuws over de Regionale Kredietunie voor Bedrijfspanden die nu in haar finale oprichting is en binnenkort zal starten.
Indien de bestaande kredietunies in Nederland onderling willen co-financieren op het gebied van bedrijfspanden, dan kunnen ze via het bestuur van de VKN in contact treden om te stapelen met deze gespecialiseerde Kredietunie binnen onze gelederen.
Aanvragen zijn vanaf nu reeds welkom!
P.S. De eerste aanvraag via de Kredietunie Eemsregio is reeds in behandeling!