De toekomst van het kleinschalig specialistisch vakmanschap is in gevaar. Daarvoor waarschuwt ondernemersorganisatie MKB-Nederland donderdag. Een belangrijke subsidie wordt eind volgend jaar stopgezet.

“Het gaat bijvoorbeeld om de hoefsmid, de audicien, de dakdekker en de orthopedisch schoentechnicus. Beroepen waar je echt niet zonder kunt of wilt”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

MELDPUNT

In het specialistisch vakmanschap werken in totaal zo’n 80.000 mensen. De overheidssubsidie die nu verdwijnt, bedraagt 450.000 euro per jaar. Het geld ging naar een meld- expertisepunt dat de afgelopen jaren veel ervaring en kennis heeft opgebouwd om kleine en unieke beroepen en hun opleidingen overeind te houden.

Lees ook
Keniaanse ambachtslieden in campagne Karen Walker

“Die ondersteuning blijft nodig om te voorkomen dat onmisbare beroepen straks dreigen te verdwijnen”, aldus Vonhof. Als voorbeeld noemt hij het beroep van betonstaalverwerker. “Zonder dat beroep kan er geen brug in Nederland meer worden gebouwd. En toch was de opleiding jarenlang leeg. Door bemiddeling van het meldpunt is de opleiding in september weer opgestart met vijftien studenten.”