Steeds meer midden- en kleinbedrijven proberen maatschappelijk verantwoord te ondernemen, wat ook wel MVO wordt genoemd. MVO wordt door veel ondernemingen belangrijk gevonden. Ze voelen namelijk een verantwoordelijkheid voor het milieu en een betere wereld in het algemeen. Hieraan leveren ze graag een bijdrage.

Toch is maatschappelijk verantwoord ondernemen niet altijd even eenvoudig. 80 procent van de Mkb’ers geeft zelfs aan dat ze één of meerdere belemmering(en) ondervinden bij duurzaam ondernemen. Dit toont een onderzoek van de Kamer van Koophandel aan. Een veelvoorkomend probleem is dat de ondernemer de businesscase niet rond krijgt. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat de klanten van het bedrijf niet bereid zijn om meer te betalen voor een product of dienst dat duurzaam is.

Dit is toch wel een probleem voor de ondernemingen die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, want over het algemeen kost duurzaamheid meer. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn, maar meestal zul je toch meer geld moeten neerleggen voor een product dat biologisch is of een keurmerk heeft. Dit hoeft alleen niet een enorm probleem te zijn. Er is namelijk een trend gaande waarbij zowel de bedrijven als de klanten meer willen betalen voor een product of dienst dat duurzaam is.

Dit is ook te merken bij bedrijven die hun kantoor (opnieuw) willen inrichten. Zij zijn steeds meer bereid om het interieur van hun pand te voorzien van duurzaam meubilair. Een bedrijf zou bijvoorbeeld kantoormeubelen kunnen inkopen bij Havic Kantoormeubelen. Je bent dan verzekerd van kantoormeubilair dat op een ecologische verantwoorde manier geproduceerd is. Ook doneert Havic aan het Wereld Natuurfonds (WNF). Jij als ondernemer koopt dus niet alleen een prachtig kantoormeubel, maar je draagt ook een steentje bij aan het verbeteren van onze wereld. Een kantoor inrichten op een manier dat past bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is nog maar één van de vele voorbeelden dat een bedrijf kan gebruiken.

De verpakking van een product zou bijvoorbeeld ook op een duurzame wijze gemaakt kunnen worden. Hierbij kun je onder meer kijken of het mogelijk is om de verpakking te recyclen nadat het geopend is. Een andere manier om de verpakking van een product te verduurzamen is door een materiaal te gebruiken dat eerder al gebruikt is voor een ander doeleinde, dit is dus ook recyclen. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of je mogelijk minder materiaal kunt gebruiken om het product te verpakken. Er zijn natuurlijk nog meer manieren om als bedrijf beter voor het milieu te zorgen, wat het ultieme doel is van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

https://bit.ly/39Mww11