Arthur de Mijttenaere  a.de.mijttenaere@hollandmediacombinatie.nl

Kleine en middelgrote bedrijven die willen investeren, kunnen dankzij de overheidsgarantie sneller aan geld komen. Het gaat om bedragen tot maximaal 250.000 euro,…het gaat om bedrijven die tevergeefs bij een bank hebben aangeklopt. De hoogte van de rente varieert naar gelang het risico dat de geldverstrekker loopt. In de afgelopen periode zijn vijf leningen verstrekt. De laatste is aan het Beverwijkse café Broer en Zus. De eigenaren kwamen op het idee om zelf bier te brouwen en hadden anderhalve ton nodig voor een bierbrouwketel met toebehoren. Om de financiën rond te krijgen, deden ze met succes een beroep op de Kredietunie…Er zijn vijf kredieten verstrekt en een zesde is in voorbereiding.

https://bit.ly/2uLu8VA

 

 

welkom bij stadsbrouwhuis broer & zus

Stadsbrouwhuis Broer & Zus is een gezellig proeflokaal gelegen aan het einde van de winkelstraat in Beverwijk. De sfeer is warm en mede door de gastvrije bediening is het de perfecte omgeving voor een goede espresso of cappuccino van Lavazza of een borrel na het werk. Broer & Zus heeft naast  vier eigen bieren ook nog drie wisseltapkranen voor andere bieren van de tap. Daarnaast heeft Broer & Zus ook nog zo’n 60 speciaal bieren op fles.

https://bit.ly/2uJJoCp

Bier vloeit rijkelijk bij Broer en Zus dankzij kredietverstrekker zonder winstoogmerk

Bier vloeit rijkelijk bij Broer en Zus dankzij kredietverstrekker zonder winstoogmerk
Michel, Ian en Jolanda Verreij van Broer en Zus en Niek Braun van de Kredietunie zijn blij met de nieuwe Beverwijkse brouwerij.
© goedheer fotografie
BEVERWIJK

De Kredietunie Kennemerland boekt succes. Dankzij deze coöperatieve kredietverstrekker zonder winstoogmerk kon het Beverwijkse Proeflokaal en Stadsbrouwhuis Broer & Zus gisteren heropend worden met een compleet nieuwe bierbrouwerij.

Vergistingtanks, een ketel en wat allemaal niet meer. Een complete ’bierfabriek’ herbergt Boer en Zus aan de Schans inmiddels. Nog even en het door vader Michel en zoon Ian Verreij ontwikkelde bier vloeit de fusten in.

Het is een droom die uitkomt voor het Beverwijkse ondernemersgezin, dat wordt gecompleteerd door moeder Jolanda. Maar wel een droom die een investering van tienduizenden euro’s heeft gevergd. Terwijl de bank er niets in ziet. Ian: ,,Bij de bank kregen we nul medewerking. Terwijl wij gewoon kunnen aantonen met cijfers dat we een kerngezond bedrijf zijn, krijg je te horen: het risico is te hoog.’’

Kansrijk

Via via kwam de horecafamilie in contact met de Kredietunie Kennemerland, een vrij recent initiatief in de regio IJmond/Haarlem. Leden van de Kredietunie zijn ondernemers uit de regio, die bereid zijn te investeren in kansrijke lokale ontwikkelingen. ,,Het gaat om het gat tot 250.000 euro. Alles wat daaronder zit, is voor de bank niet interessant’’, zegt de Beverwijkse ondernemer Niek Braun, bestuurslid van de Kredietunie.

Anders dan de bank, kijken de betrokken investeerders verder dan alleen de omzet. ,,Ze bekijken de cijfers en zien dan dat wij onze inkomsten herinvesteren in ons bedrijf’’, zegt Michel. Niek: ,,Wij kijken er als ondernemers naar. Dat is het verschil met de bank.’’

Filantropisch

Een filantropische instelling is de Kredietunie niet. Wie aanspraak wil maken op een lening krijgt een screening. Ian: ,,Het screeningsrapport toont aan dat onze cijfers kloppen.’’ Maar de investeerders zijn ook, en vaak vooral, geïnteresseerd in het product en de passie van de ondernemer. Vandaar dat de kandidaat voor een lening zichzelf moet presenteren in een pitch. Braun: ,,Dat was gewoon hier, in Broer en Zus. Lekker laagdrempelig. Een heel gezellige avond.’’ Ian, met een lach: ,,Ik heb ze gewoon veel bier gegeven.’’ De interesse was groot. Diverse leden bleken bereid geld in de brouwerij te stoppen. ,,Vanwege het rendement natuurlijk, maar ook omdat ze het gewoon heel leuk vinden om te helpen’’, aldus Braun.

De Kredietunie Kennemerland vormt samen met die in Brabant de voorhoede in Nederland. Deze week kon de vlag uit, want het ministerie van economische zaken zegde toe voor 50 procent borg te staan voor leningen. Mits het ministerie de lening zelf goedkeurt. Braun: ,,Ik heb daar wel vertrouwen in. Het ministerie zegt dit niet toe om vervolgens alles af te keuren. Ze zien dat de Kredietunie een rol heeft die de banken laten liggen.’’

Braun: ,,Tot nu toe hebben we met een lening of zes al heel wat kunnen doen. Maar onze bekendheid kan nog beter. Er kan meer.’’

https://bit.ly/2UDr8t3