Chinees-Nederlandse ondernemers zijn een kredietunie gestart, die zakendoen en geld lenen transparanter wil maken. Bij vrienden of kennissen aankloppen voor een lening zonder voorwaarden is echt niet meer van deze tijd, zegt de voorzitter.

Chinees nieuwjaar in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam.Foto REMKO DE WAAL / ANP 

Niek Westen is ondernemer. Hij heeft een plan op papier staan en een zakenpartner gevonden. Zijn gat in de markt: verzekeringen aanbieden aan Chinese ondernemers en particulieren, met een innovatief beloningsmodel dat beter bij hun cultuur past. Maar daar heeft hij wel 100.000 euro voor nodig. Een banklening was weinig kansrijk, vertelt Westen. Zij vinden voorfinanciering vaak risicovol. Daarom stapte hij naar de pas opgerichte Chinese kredietunie. Binnen twee maanden was de aanvraag volledig gehonoreerd en nu kan Westen beginnen met zijn bedrijf.

De Chinese Kredietunie Nederland, een club waarin ondernemers elkaar geld uitlenen, begon vorige maand. Het is de eerste in Nederland die zich richt op een etnische groep. De kredietunie wil zo ook het informele Chinese leencircuit moderniseren.
https://bit.ly/2BrZnv1