Eva SmalEva Smal   11 november 2020 om 11:30

Europese Rekenkamer Een sterkere Europese kapitaalmarkt zou het midden- en kleinbedrijf meer financieringsopties bieden. Maar ambitieuze plannen hadden geen effect.

Ondanks ambitieuze plannen van de Europese Commissie voor een alternatief, zijn banken nog altijd de voornaamste financier van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de Europese Unie. Van het opzetten van een uniforme kapitaalmarkt, een ambitie van de vorige Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker, is weinig terechtgekomen.

Die conclusie trekt de Europese Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd onderzoek, dat voor de uitbraak van Covid-19 is uitgevoerd.

Het idee van het in 2015 gelanceerde plan voor een Europese kapitaalmarkt was door uniformering van regels voor de handel in aandelen en obligaties deze markt aantrekkelijker te maken voor kleinere bedrijven. Het grote voorbeeld zijn de Verenigde Staten, waar het voor kleinere bedrijven veel normaler is financiering op de financiële markten te halen. In Europa is de bank vaak het enige loket waar aangeklopt wordt voor financiering. Toen tijdens de kredietcrisis banken zelf in enorme financiële stress raakten, droogde de mkb-financiering voor lange tijd op.

NRC Alternatieve Financiering-111120