Negatief saldo Op de hoge rentes van banken op rood staan is al lang kritiek, omdat banken op positieve spaarsaldi vrijwel geen rente meer uitkeren aan klanten. Door de coronacrisis is de kritiek verhevigd.

Rabobank, ABN Amro, ING en de Volksbank verlagen vanwege de coronacrisis de rente die klanten kwijt zijn als een ze negatief saldo hebben op hun rekening. Dat hebben de banken vrijdag laten weten. De roodstandrentes blijven ten opzichte van de rente op spaarrekeningen nog wel flink hoger.

Rabobank en ING verlagen de rente van 12,9 naar 9,9 procent. ABN Amro doet datzelfde bij een van zijn twee producten waarbij rood staan mogelijk is. Bij het andere product was de rente al 9,9 procent. De nieuwe tarieven zijn bij Rabo en ABN op 1 april ingegaan, bij ING wordt het ‘zo snel mogelijk’ ingevoerd. Bij de Volksbank blijven de rentes voor ASN en RegioBank op 9 procent; die van SNS Bank worden daar dinsdag mee gelijkgetrokken.

Op de hoge rentes van banken op rood staan is al lang kritiek te horen, omdat banken op positieve spaarsaldi vrijwel geen rente meer uitkeren aan klanten. Vanwege de ruime ondersteuningsmaatregelen voor banken tijdens de coronacrisis – en de behoefte van klanten aan meer financiële ruimte – is de kritiek verhevigd. Televisieprogramma Kassa wijdt zaterdag een uitzending aan de hoge kosten op rood staan.

De Nederlandse banken maakten twee weken geleden bekend dat ze consumenten die vanwege het coronavirus in de problemen zijn gekomen een aflospauze van drie maanden geven op hypotheken en consumptieve kredieten. Tegelijkertijd werd toen bekendgemaakt dat mkb-bedrijven een pauze op aflossing van zes maanden kunnen krijgen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/03/rabobank-abn-en-volksbank-verlagen-rente-op-roodstand-iets-a3995853