De vier coalitiepartijen dienen samen een voorstel in waarmee ze ervoor willen zorgen dat een groter deel van de omstreden belastingkorting van 4 miljard euro bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) terechtkomt. Zo willen ze meer partijen warm maken voor de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De meeste oppositiepartijen zien niets in de investeringskorting. Ze vinden dat het een “cadeautje voor multinationals” is, of het afschaffen van de dividendbelasting in een nieuw jasje. Ook missen ze onderbouwing dat de korting, die komend jaar en in het jaar erna in totaal 4 miljard euro kost, ook tot meer werkgelegenheid leidt.

Om ervoor te zorgen dat zo’n 65 procent van de korting terechtkomt bij het mkb, schuiven de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met de twee tarieven. Op investeringen van 20.000 tot 5 miljoen euro komt een korting van 3,9 procent, in plaats van 3 procent zoals in het plan van staatssecretaris Hans Vijlbrief. Bedrijven die investeringen boven de 5 miljoen doen, krijgen hier geen 2,44 procent korting op, maar 1,8 procent.

De SGP pleitte er al eerder voor om een groter deel van het budget bij kleinere bedrijven terecht te laten komen, maar Vijlbrief zei daar toen niet veel in te zien. “Dit kabinet heeft niks tegen grote investeringsprojecten”, zei de bewindsman. “Die kunnen beter zijn voor de economie dan heel veel kleintjes.”

Twijfel over effectiviteit van korting

De BIK komt in de plaats van verdere verlaging van de winstbelasting en moet voorkomen dat private investeringen opdrogen, maar onder meer het Centraal Planbureau en de Raad van State trekken de effectiviteit van de korting in twijfel.

VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dinsdag tijdens het debat over de belastingplannen voor volgend jaar dat ze hoopt dat het coalitievoorstel als “handreiking” naar andere Kamerleden wordt gezien. “En dat we allemaal snel ondernemers, klein, maar ook groot, kunnen laten investeren in de toekomst van Nederland, en herstel van de economie.” De VVD is groot voorstander van de investeringskorting.

Ondanks het verzet van linkse partijen en de PVV kan het omstreden plan waarschijnlijk wel op steun rekenen in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen slechts 32 van de 75 zetels bezetten. Forum voor Democratie (goed voor tien zetels in de senaat) zei positief over het plan te zijn en voorman Henk Otten van GO (twee zetels) zei dinsdag tegen EenVandaag dat ook hij voorstander is van de BIK.

https://www.nu.nl/economie/6089619/coalitie-wil-omstreden-investeringskorting-aantrekkelijker-maken-voor-mkb.html