De bank onderzocht de positie van midden- en kleinbedrijven een jaar na de uitbraak van COVID-19.Veel bedrijven hebben door de pandemie hun omzet zien terugvallen. De steunpakketten van de overheid hebben deze terugval deels gecompenseerd. Naar schatting zijn in 2020 ongeveer 9.300 mkb-bedrijven in liquiditeitsproblemen gekomen door de pandemie. Zonder steun van de overheid was dit aantal waarschijnlijk maar beperkt hoger uitgekomen, zegt de centrale bank.

De toename van het aantal mkb’ers met een tekort aan financiële middelen zat met name in sectoren die direct werden geraakt door de coronamaatregelen, zoals de horeca, de reisbranche, hotelketens, sport en recreatie en de kunstsector. Omdat hun aandeel in de rest van de economie beperkt is, dempt dit volgens de bank het totale effect.

In de detailhandel zitten grote verschillen tussen bedrijven. Zo hadden kleding- en schoenenwinkels het financieel een stuk lastiger dan doe-het-zelfzaken en bedrijven die elektronica verkopen. Door de coronacrisis moesten winkels gedwongen gesloten worden, maar klusten mensen meer in huis en kochten ze meer telefoons, laptops en televisies.

DNB bekeek voor het onderzoek onder meer de jaarrekening van 2019, de bedrijfsomzet, het personeelsbestand en de uitgekeerde bedragen van de coronasteunregelingen van de overheid in 2020.

https://www.nu.nl/economie/6137490/meeste-mkbers-hadden-volgens-dnb-maar-beperkt-last-van-coronacrisis.html?redirect=1