12 feb 2020 – 07:47

Het zal de komende jaren steeds vaker voorkomen in Fryslân: krapte op de arbeidsmarkt. Dat is de verwachting uit een onderzoek van de provincie. De provincie heeft in samenwerking met Drenthe en Groningen de zogenaamde ‘barometer van het Noorden’ gemaakt.

Daaruit kwam vooral naar voren dat de krapte op de arbeidsmarkt een probleem wordt. Die klap komt het hardst aan bij het mkb. “We merken dat vooral in Fryslân de krapte op de arbeidsmarkt een probleem wordt”, begint De Rouwe zijn verhaal. Veel mensen gaan de komende jaren met pensioen en de jeugd trekt weg uit Fryslân.

Krapte

“Als we met bedrijven praten, weet iedereen wel dat de krapte een probleem kan worden. Maar vooral de mkb-bedrijven hebben niet echt de mogelijkheid om daar op in te spelen. Zij zijn minder bezig met de toekomst, maar meer met vandaag en morgen.” Zo hebben diverse bedrijven geen personeelsafdeling. Zij houden zich dus minder bezig met personeel, omdat ze ook alles zelf regelen. De provincie gaat met deze bedrijven in gesprek. “Maar we hebben nu ook een subsidieregeling ingesteld”, zegt de gedeputeerde. “Ze kunnen dan mensen inschakelen die kennis hebben op het gebied van personeel. Wat kunnen wij doen om het probleem op te lossen? Naast dat hebben wij uiteraard de deur voor ze openstaan als ze informatie willen over de aanpak van het personeelstekort.”

Gedeputeerde Sander de Rouwe

https://bit.ly/31Qhy7b