Van het Bestuur:

De banken hebben volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts hun handen aftrokken van de horecasector: “Nadat de eerste betaalpauze was afgelopen kwamen banken met het magische woord ‘maatwerk’. Wij weten inmiddels dat dit in de praktijk betekent dat ze niet thuisgaven en dat ondernemers weer moesten aflossen. Dat terwijl ze in hun folders en uitingen “de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen”. ”

Beljaarts herinnert de banken er nog eens aan dat zij zelf in het verleden met overheidssteun overeind zijn gehouden.

Volgens hem wil de horecabranche nu weten waarop de overheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd. De nieuwe Tweede Kamer moet dan ook horecaondernemers perspectief bieden en voor de volle 100 procent compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Die oproep herhaalt Koninklijke Horeca Nederland nog eens na de verkiezingen. Deze oproep vanuit de horeca is niet anders dan voorheen en kan de horeca, met inachtneming van coronavoorschriften, veilig open. Er moet beter worden geluisterd naar de noden van de ondernemer.

Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker €5 miljard aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven.

Onderzoek

Uit onderzoek van KHN onder de leden blijkt dat ruim tweederde van de horecaondernemers grote financiële zorgen heeft. Meer dan 10 procent geeft aan nauwelijks mogelijkheden te zien om door te gaan. Dat zou betekenen dat de branche in het komende jaar ruim 4000 horecabedrijven verliest. Dit komt boven op het aantal faillissementen in 2020, dat 45 procent hoger was dan in 2019.

Horecaondernemers rapporteerden over 2020 een omzet die gemiddeld 53 procent lager is dan in 2019. Als gevolg van de crisis ervaart 86 procent van de ondervraagde ondernemers een daling van het privé-inkomen. Meer dan een kwart geeft aan dat het inkomen beneden het minimum inkomen is gedaald.

Vrijwel alle ondernemingen (97 procent) maken gebruik van een of meerdere steunmaatregelen van de overheid. De TOGS- en TVL-regelingen worden het meest gebruikt, gevolgd door de NOW- regelingen. Naast de steunmaatregelen spreekt 83 procent van de respondenten de ondernemingsreserves en/of het privévermogen aan om de crisis te doorstaan; 51 procent benut beide bronnen, 18 procent gebruikt alleen bedrijfsreserves en 13 procent spreekt alleen privévermogen aan. Bedrijven tot en met vijf medewerkers hebben in totaal gemiddeld ruim € 32.000 eigen middelen geïnvesteerd. Bij horecabedrijven met meer dan honderd medewerkers is dat gemiddeld €900.000.

KHN vreest ook nog een reeks rechtszaken van ondernemers die huurkorting of andere regelingen af willen dwingen. Volgens Beljaarts moet het nieuwe kabinet voorkomen dat tientallen ondernemers hun gelijk zullen proberen te krijgen bij de rechter.

Het Bestuur van de VKN ondersteunt de bevindingen van Beljaarts en wil graag met de KHN om te tafel zitten en ze van dienst zijn in het oplossen van de problemen met de banken. Kredietunies kunnen plaatselijk hun expertise inzetten en oplossingen bieden in het verzorgen van financiering!