Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had zelf de regie over de toetsing van de NOW-subsidies moeten nemen, door het sluiten van een raamcontract met accountantskantoren.

Dat zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. De kosten van de toetsing door accountants had het ministerie dan zelf kunnen dragen, meent hij, “in plaats van de worstelende ondernemer te belasten en te irriteren met een accountantsfactuur”. Via een kleine verlaging van de verstrekte NOW-subsidie zouden de kosten voor de toetsing kunnen worden gecompenseerd. De hoogleraar reageert hiermee op de ophef rondom de toetsing van NOW-verantwoordingen door accountants.

Pheijffer vindt ook dat de controles beter, zoals gebruikelijk, “risicogericht en op basis van concrete (fraude)signalen aangevat had kunnen worden”. Dan is niet voor elke ondernemer een verklaring nodig, maar alleen voor bepaalde groepen. “Zoals degenen die eerder een dubieuze belastingmoraal toonden of zij die in het verleden geen goedkeurende accountantsverklaring kregen.”

Dat nu alle ondernemers boven een subsdiebedrag van 25 mille een derdenverklaring of accountantsverklaring moet inleveren, zorgt voor “verwondering en ergernis”, aldus Pheijffer. “Want de noodzakelijke controle had goedkoper en efficiënter gekund. De toorn richting accountants en negatieve publiciteit had kunnen worden voorkomen.”

Bron: Accountant

FD: ‘Minister had zelf regie moeten nemen op controle NOW-regeling’