Rendement Online

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart van dit jaar hebben Nederlandse banken ruim 166.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Dat deden zij met uitstel van aflossingen, verstrekking van leningen en het bieden van meer kredietruimte. Daar is in totaal € 28 miljard mee gemoeid. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

3 november 2020 | Door redactie 

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 37.000 nieuwe financieringen verstrekt aan ondernemingen, met een totale waarde van € 24,9 miljard. Ruim 6.200 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Denk daarbij onder andere aan de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C) en de Kleine Krediet Corona (KKC). Met de garantieregelingen is ruim € 1,7 miljard gemoeid.

Uitstel van betaling

Ook hebben ruim 129.000 ondernemingen uitstel van betaling gekregen van hun bank. Het collectieve uitstel heeft nu plaats gemaakt voor maatwerk. Ruim 129.000 ondernemingen hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. In totaal is dit een bedrag van € 3,1 miljard.

Betaalpauze voor consumenten

Ook veel consumenten zijn uit de brand geholpen. Tot dusverre hebben bijna 36.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft meestal een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal € 85 miljoen gemoeid. Om bij een betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten consumenten zich uiterlijk op 31 december 2020 bij hun hypotheekverstrekker gemeld hebben. Een betaalpauze op de hypotheek of consumptieve lening is een tijdelijke oplossing.
Krijgen consumenten structurele betalingsproblemen, bijvoorbeeld door werkloosheid, dan moeten zij met de bank om de tafel om samen een passende langetermijnoplossing te vinden.