Ronald Kleverlaan
5 JULI – EDITIE #31

Ronald Kleverlaan

Crowdfunding is populair, maar wat is op lange termijn de meerwaarde van crowdfunding in de financieringsmarkt? En welke community gedreven bedrijfsmodellen ontstaan er?

Wekelijks stuur ik een update van de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden en onderbouwen.


Deze keer een nieuwsbrief met enkele uitgebreide, inhoudelijke analyses op basis van actuele ontwikkelingen in de Nederlandse en Europese markt waar ik uitgebreider op in wil gaan, omdat we in Nederland dreigen achter te gaan lopen in Europa.
Afgelopen week was ik bij het Cambridge Centre for Alternative Finance om met de belangrijkste internationale experts en beleidsmakers uit Amerika, China, Afrika en Europa te spreken over de kansen en uitdagingen voor de groei van Alternatieve Financiering. Hierbij ook de (groei) pijnen besproken die hier bij horen en hoe de sector en overheden hier mee omgaan.
Dit weekend kwamen deze uitdagingen ook in Nederland naar voren tijdens discussies over de groei van Crowdfunding in de 1e helft van 2017 (wel/geen grote groei en kloppen gepubliceerde rendementen wel).
CrowdfundInsider interviewde mij in Cambridge ook over dit onderwerp en publiceerde het artikel “Investor protection vs Access to Finance: The Growth of Alternative Finance” waarin ik deze fase probeer te duiden waarin we nu zitten en hoe we de gehele sector naar een volgende fase kunnen krijgen. In deze nieuwsbrief heb ik dan ook een samenvatting opgenomen over het Alternative Finance Maturity model dat ik hiervoor ontwikkeld heb.
Verder in deze editie een artikel over de overname van Franse crowdfunding platformen door traditionele financiële partijen. Begint hier de shake-out/consolidatie al? Tevens haalt het grootste platform in Frankrijk (Lendix) €18,5M financiering op van de Europese Investeringsbank. Belangrijk nieuws in Nederland is dat Geldvoorelkaar nieuwe investeerders heeft gevonden en de organisatie weer helemaal op eigen benen staat.
Als afsluiter een video over de kansen die crowdfunding biedt voor de culturele sector.
Veel leesplezier,
Ronald

http://bit.ly/2uoCzVA