Afgelopen dagen stond in het teken van de aankondiging van het Erkend MKB Financier-keurmerk. Voor mij persoonlijk een belangrijke mijlpaal, omdat we hier afgelopen jaar veel energie in hebben gestoken. Het is dan ook erg fijn om te zien dat het keurmerk direct al brede steun en aandacht heeft gekregen. In deze nieuwsbrief een uitleg over het keurmerk en de eerste 11 financiers die dit keurmerk ontvangen hebben.

Verder een overzicht van enkele interessante congressen de komende maanden en een eerste analyse van de plannen voor de economie en financiële markt van de Europese Commissie voor 2019-2024.

Hiervoor heb ik de volgende artikelen gekozen:

  • Erkend MKB Financier-keurmerk zorgt voor herkenbaarheid
  • Europese Commissie zet in op Fintech en duurzame financiering voor “An economy that works for people”
  • Fors financieringstekort MKB in regio Utrecht
  • $3 miljoen crowdfunding in Canada om natuur te behouden

Congressen:

  • 30/9 Dag van de Kredietunie 2019
  • 14/10 Europese Commissie workshop voor AltFin experts en beleidsmakers
  • 15/10 European Alternative Finance Research Conference 2019
  • 29/10 Het beroep financieringsadviseur binnen de financieringsmarkt

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Logo van het keurmerk “Erkend MKB Financier”
Erkend MKB Financier-keurmerk zorgt voor herkenbaarheidwww.stichtingmkbfinanciering.nlDeel

Gisteren heeft Stichting MKB Financiering (SMF) bekend gemaakt aan welke non-bancaire financiers het keurmerk “Erkend MKB Financier” is toegekend. Met de introductie van het keurmerk is een belangrijke stap gezet naar verdere professionalisering van de markt van non-bancaire (alternatieve) financiering.

Zelfregulering in snelgroeiende markt

Non-bancaire financiering is in Nederland in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Uit onderzoek van SMF blijkt dat non-bancaire financiers in 2018 meer dan € 1 miljard financiering hebben verstrekt aan ondernemers in het mkb. Dit volume zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen, waardoor binnen enkele jaren 1/3 deel van alle mkb financieringen (tot € 1 miljoen) zal worden verstrekt door deze nieuwe, non-bancaire geldverstrekkers.

Een markt die zó hard groeit, heeft behoefte aan (zelf) regulering. Daarom is in 2018 SMF opgericht als onafhankelijke organisatie, waarbij één van de speerpunten is: “Het bevorderen van de professionaliteit en samenwerking tussen MKB financiers, onder meer via een gedragscode”.

Audits

De Gedragscode MKB Financiers is in april gepubliceerd, na uitvoerige consultatie met ondernemersnetwerken, toezichthouders, banken, overheid en andere stakeholders. De afgelopen maanden hebben de eerste mkb financiers zich gemeld om getoetst te worden via een audit. Deze audit is uitgevoerd door onafhankelijk expert Jaap Koelewijn, deeltijd hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode.

Belangrijke aandachtspunten binnen de audit zijn onder andere: Tarifering, degelijke organisatie en werkprocessen, deskundigheid en professionaliteit, transparantie in communicatie, tarifering en provisies, klachtenprocedure (en aansluiting bij Kifid) en een beleid van passend en verantwoord financieren

Keurmerk verstrekt aan 11 financiers

De 11 financiers die als eerste het keurmerk hebben ontvangen zijn: Boozt24, Collin Crowdfund, Dynamic Credit, Fiduciam, FundIQ, Geldvoorelkaar, NPEX, October, Qredits, Spotcap en Voldaan.

Reacties op het keurmerk

Gisteren werd er al direct zeer positief gereageerd op het nieuwe keurmerk door o.a. het Ministerie van EZK, de Nederlandse Vereniging van Banken en Staatssecretaris Mona Keijzer. Ook deelden veel financiers, adviseurs en andere geïnteresseerden het bericht uitgebreid via diverse social media kanalen.

Meer informatie over het keurmerk is hier te vinden.

Reactie Ministerie van EZK op het keurmerk