Van het Bestuur:

Indexeren, maar ook investeren!?

Vandaag begon het initiatief Samenvooreeneerlijkpensioen.nl . Zeven belangenbehartigers roepen op tot het tekenen van een petitie. Ook de VKN sluit zich hierbij aan.  Met een achterban van een half miljoen Nederlanders gaan de belangenbehartigers samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid en de torenhoge kosten van pensioenfondsen. ‘Samen voor een eerlijk pensioen’ is een initiatief van ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisproces, Seniorenvereniging KBO-Brabant, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en het Landelijk Actiecomité ‘Red het pensioenstelsel’.

Indexatie

Onze pensioenfondsen barsten van het geld. Ze hebben ongeveer €1.700 miljard in kas. Geld van u en mij. Geld ook van ondernemers, die eerder de stap uit loondienst waagden. Geld waar je (extra, geheel of gedeeltelijk) mee zou kunnen ondernemen. Maar dat voelt niet zo voor velen. Want per hoofd van de bevolking zijn we het rijkste pensioenland ter wereld, maar niemand – ook een ondernemer niet- mag over het geld beschikken als ze het echt nodig hebben. Pensioen is je eigen uitgestelde loon, maar als je het loon nu even nodig hebt om in coronatijden te ondernemen en/of om je bedrijf staande te houden, dan is het opeens niet meer van u, maar moet u wachten op uw pensioendatum of het pensioenfonds het wel aan u gaat uitbetalen!

De reddingsboei die u krijgt toegeworpen als u al verdronken bent?

Die datum bereikt u namelijk vervolgens als failliete of berooide ondernemer. Leningen kreeg u niet, want UW geld mag u niet ( tijdelijk, geheel of gedeeltelijk) gebruiken voor het ondernemen en u mag het zelfs niet verpanden voor het verkrijgen van bijvoorbeeld een Kredietunie-lening. De fluctuerende (over-) waarde van een woning kunt u wel verpanden, maar UW keihard aanwezige pensioengeld niet.

Vreemd en bizar

Jaarlijks komt in de pensioenpotten gemiddeld meer dan €100 miljard aan betaalde premies en rendement bij, Rendement ook op de ooit ingelegde premies van de ondernemers toen ze nog in loondienst waren! Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze “ondernemersinleg” niet op een speciale behandeling en coulance kan rekenen in coronatijden. We zijn nu als ondernemers overgeleverd aan overheidsregelingen, terwijl we zelf geld willen investeren dat al van ons zelf is!

Pensioengeld wat al van u is moet ingezet kunnen worden om te ondernemen en om de economie op gang te houden! 

Wel kosten, geen baten

Pensioenfondsen zijn daarnaast niet open en eerlijk over hun hoge kosten van jaarlijks meer dan €8 miljard. Deze kosten zijn onder meer voor het beheer van onze ingelegde pensioenpremies en het uitbetalen van hoge salarissen aan de bestuurders, tot soms wel 3x de Balkende-norm. Dat komt naar schatting neer op minstens € 1.000 per pensioendeelnemer per jaar. Dat bedrag betalen zowel werkenden, ex werknemers als gepensioneerden, vanaf hun eerste werkdag tot hun laatste levensdag. Dat hebben ook de ondernemers betaalt toen ze nog in loondienst waren voordat ze gingen ondernemen. Nu ze ondernemen en dat geld in deze barre ondernemerstijden wellicht nodig hebben of als onderpand willen geven aan de kredietverstrekker, stuit dit op “wettelijke- en pensioenuitvoeringstechnische onmogelijkheden en andere drogredenen”.

En weet u wat het gekke is: Uw geld wordt door die zelfde pensioenfondsen gebruikt om……. in het buitenland te investeren in………bedrijven.

Het bestuur van de VKN ondersteunt dan ook van ganser harte deze actie! Teken de petitie!

https://samenvooreeneerlijkpensioen.nl/