16 mrt 2020 – 12:13

Zit je als ondernemer met de handen in het haar, omdat je vanwege de corona-lockdown de komende weken nauwelijks omzet draait? Hang on. Hulp is onderweg.

Voor alle ondernemers die willen voorkomen dat de coronacrisis uitmondt in een financiële crisis voor hun bedrijf, had de regering gisteren goed nieuws: er komt 300 miljoen euro vrij om ondernemers te helpen die financieel in de problemen komen wegens coronacrisis. Het geld is zelfs al vanaf vandaag beschikbaar.

De coronamiljoenen

De vraag der vragen: hoe kom je als gepikeerde ondernemer zo snel mogelijk aan dit hulpkapitaal? Sprout wijst je de weg naar de coronamiljoenen.

De 300 miljoen euro overheidsgeld voegt de regering toe aan de al geldende zogeheten borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB). De BMKB is gericht op mkb-bedrijven, die maximaal 250 fte op de loonlijst hebben staan.

En zzp’ers dan?

Eenpitters vallen niet onder deze regeling. Zij kunnen gebruikmaken van de regeling Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. De overheid kijkt nog naar additionele regelingen voor inkomstenondersteuning voor deze groep.

Toch stelde minister van Economische Zaken Eric Wiebes zondag in een tv-interview dat zzp’ers uiteindelijk zelf hebben gekozen voor dit risico. “De zzp’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.” Gedachte-experiment: zal uiteindelijk blijken dat corona het einde van de flexibilisering van de arbeidsmarkt in zal luiden?

Tot 1,5 miljoen

Goed, ben je dus een start- op scaleup met maximaal 250 voltijdsmedewerkers, dan zit je goed. Maar hoeveel kun je nu precies lenen? Een blik op de BMKB-site leert dat dat aardig wat is. Bedrijven met een kredietbehoefte tot 266.667 euro kunnen driekwart financieren met dit krediet.

Wie meer geld nodig heeft, kan tot de helft ermee financieren. Het maximum van het BMKB-krediet ligt nu op 1,5 miljoen euro. Dit is verhoogd van 1 miljoen euro. Het borgstellingskrediet over het geleende geld is bovendien ook verhoogd, van 50- naar 90 procent.

Waar je moet aankloppen

Wil je aan dit kapitaal komen, omdat corona anders een dramatisch gat in jouw begroting slaat? Klop dan niet aan bij de overheid, maar bij je financier. Het idee is namelijk dat je het geld via je bank of kredietverstrekker leent. Van ABN tot Triodos: aardig wat banken doen mee, naast andersoortige kredietverstrekkers.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte deze overzichtspagina voor ondernemers en particulieren met vragen naar aanleiding van de coronacrisis.

Is het genoeg?

Of 300 miljoen euro voldoende zal zijn om het Nederlandse mkb van een armageddon te berschermen? Dat lijkt nog maar de vraag te zijn. De horecabranche stelt al minstens 5 miljard euro nodig te hebben om te voorkomen dat de sluiting tot en met 6 april leidt tot faillissementen.

Wat je als bedrijf in de penarie al wel kunt doen, is werktijdverkorting voor je personeel aanvragen. Ook kun je als mkb-bedrijf of zzp’er uitstel van betaling voor je belastingen aanvragen, naast een eenmalige belastingverlaging. In tijden van corona moet men creatief zijn.

https://bit.ly/2Qq1lRV