Vacature MKB Kredietanalist

De Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN, www.dekredietunie.nl) is een vrijwilligers-organisatie, die financiering van, voor en door ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf bevordert. De VKN is de belangenvereniging voor kredietunies. Kredietunies zijn coöperatieve kredietverenigingen van, voor en door ondernemers. Door de coöperatieve structuur waarborgen zij de persoonlijke en menselijke factor in het kredietbedrijf, waardoor sparen en lenen weer een gezicht krijgen. Kredietunies staan de ondernemer in het Midden- en Kleinbedrijf met geld, maar ook en vooral met raad, daad en ervaring ter zijde. VKN werkt samen met de World Council of Credit Unions (www.woccu.org), “the world’s leading advocate, platform, development agency and good governance model for credit unions”.

VKN krijgt veel kredietaanvragen, die na zorgvuldige analyse worden doorgeleid naar onze leden, c.q. ter cofinanciering naar andere bancaire of niet-bancaire financiers. We zoeken naar een ervaren MKB kredietanalist die als bestuursadviseur de activiteiten van het bestuur en de directie van VKN inhoudelijk, voorbereidend en proactief ondersteunt op het gebied van kredietanalyse en kredietbeheer. De Bestuursadviseur Kredietverlening is het eerste contact met een kredietvragende MKB ondernemer. Hij/zij doet de “intake”, kredietanalyse, het structureren van het krediet, ontwerp van modaliteiten en regelt de afspraken, verzorgt correspondentie en ondersteunt bij stapel- en cofinancieringstrajecten, de planning van het werk en selecteert en stelt prioriteiten voor afspraken.

Taken:

 1. Het ondersteunen van Directie en Bestuur op het gebied van kredietverlening;
 2. Het analyseren, beoordelen en verwerken van financieringsaanvragen binnen de gestelde voorwaarden en interne richtlijnen;
 3. Het primaire aanspreekpunt zijn voor alle kredietvragende MKB ondernemers
 4. Het actief opvolgen van lopende krediet- en financieringsaanvragen eventueel via sociale media.
 5. Maakt afspraken, plant het werk en houdt de kredietagenda bij.
 6. Bereidt presentaties en vergaderingen voor en notuleert deze indien nodig.
 7. Coördineert de lopende financieringsprojecten met kredietunie-leden e.a. in het land.
 8. Legt contacten met relevant(e) netwerken en relaties, zoals met besturen van leden-kredietunies, tussenpersonen die krediet- en financieringsaanvragen door leiden.
 9. Houdt het kredietregister bij.

Profiel:

De Bestuursadviseur Kredietverlening stelt vragen en vraagt door, hij/zij is een oplossingsgerichte denker en een motivator, iemand die passie heeft voor het MKB als motor van onze economie en betrokken is bij MKB ondernemers die hun droom willen realiseren. De Bestuursadviseur kan fantasten en gelukzoekers van reële ondernemers onderscheiden. Hij/zij is in staat om door de cijfers heen naar de persoon van de ondernemer te kijken en het ondernemerschap te beoordelen. Door overtuigende analytische vaardigheden en sterke verbale gesprekstechnieken is de Bestuursadviseur in staat kansen te vertalen in geaccepteerde kredieten.  

Opleiding en ervaring:

 • HBO/Universitaire werk- en denkniveau; opleiding met bij voorkeur kredietverlening kredietanalyse, financiële, bancaire affiniteit;
 • Ervaring kredietanalyse en kredietbeheer bij een bank strekt tot aanbeveling
 • ervaring met risico management;
 • ervaring als kredietacceptant binnen een financiële instelling;
 • kennis van zaken, belangstelling voor coöperatief bankieren;
 • in staat om cijfers en acties te vertalen in begrijpelijk en pragmatisch zakelijk advies.

Persoonlijke eigenschappen:

 • belangenbehartiger, communicator, inspirator, relatiebeheerder;
 • overtuigingskracht, integer, coach, probleemoplosser, aanjager van vernieuwing;
 • verbinder, empatisch, mensenkennis, maatschappelijk betrokken;
 • analytisch, verantwoordelijkheidsbesef;
 • relevant netwerk, onafhankelijke en sterke gesprekspartner;
 • leiderschap, doorzetter, MKB ondernemersmentaliteit
 • proactief, een “hands on” attitude;
 • affiniteit met het MKB.

Ben je geïnteresseerd in deze opdracht, stuur dan je motivatiebrief en CV naar

Mr Roland R. Lampe, email: rlampe@dekredietunie.nl

Met vriendelijke groet, Roland Lampe

Bestuurder

KredietunieNederland bevordert financiering van, voor en door ondernemers in het Kleinbedrijf. De co-operatieve structuur van kredietunies waarborgt de persoonlijke en menselijke factor in het financieringsedrijf, waardoor sparen en lenen weer een gezicht krijgen. Kredietunie Nederland staat de ondernemer in het Midden en Klein Bedrijf met geld, maar ook en vooral met raad, daad en ervaring ter zijde. Kredietunie Nederland werkt samen met de European Network of Credit Unions en met de World Council of Credit Unions, “the world’s leading advocate, platform, development agency and good governance model for credit unions”