Geplaatst doorDe redactie

Gemiddeld zeventig procent van de mkb’ers in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zweden en Denemarken overweegt momenteel de opvolging of verkoop van hun bedrijf. Voor Nederland geldt dat maar liefst 8 op de 10 ondernemers de opvolging of verkoop van hun bedrijf overwegen. 

Mkb'ers staan positiever tegenover overname vanwege corona

Met een stijging van maar liefst vijftien procent ten opzichte van een jaar geleden was de bereidheid om het bedrijf te verkopen in de afgelopen vijf jaar niet zo hoog. Ook lijken ondernemers meer haast te hebben om hun bedrijf te verkopen. Het aantal ondernemers dat van plan is om het bedrijf binnen nu en twee jaar van de hand te doen, is het afgelopen jaar bijna verdrievoudigd naar veertig procent. De helft van de mkb’ers geeft zelfs aan dat zij het bedrijf bij een goede prijs morgen zouden verkopen.

Opvolging en verkoop houdt vooral Nederlandse en Britse ondernemers bezig, in België, Duitsland, Zweden en Denemarken speelt dit onderwerp minder. Dit en meer blijkt uit de Marktlink Monitor waarvoor 968 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn bevraagd.

Kopen in de lift

De coronacrisis zet Nederlandse ondernemers niet alleen aan om de verkoop van hun bedrijf te overwegen. Voor het eerst in drie jaar tijd denkt meer dan de helft van de Nederlandse mkb’ers na over de aankoop van een bedrijf. Dit is gelijk aan het niveau van 2017. Voor maar liefst twee derde van het midden- en kleinbedrijf geldt dat zij het juist nu een goed moment vinden om een bedrijf over te nemen. Dat is een stijging van 10 procent in vergelijking met 2019. Familie wordt als voornaamste overnamekandidaat gezien, al worden investeerders, zoals private equity partijen, steeds meer gezien als goed alternatief. Terwijl Nederlanders juist nu de tijd rijp vinden voor een overname, is voor maar liefst drie kwart van hun Duitse collega’s juist het tegendeel het geval. Het is echter de vraag of deze bereidheid in Nederland zal uitmonden in een overnamegolf. Het aantal ondernemers dat denkt dat dit het juiste moment is om te verkopen, is namelijk sterk afgenomen.

https://www.vraagenaanbod.nl/mkbers-staan-positiever-tegenover-overname-vanwege-corona/