Goedemorgen Nederland – 19 mei 2021 — 09:12

Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof roept op om versoepelingen versneld door te laten gaan, als de cijfers dat toelaten. De nieuwe versoepelingen die vandaag ingaan zijn welkom, maar volgens hem nog te mager.

Terrassen mogen vanaf vandaag langer open, mensen kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken en dierentuinen, mogen weer gasten ontvangen. Het is de tweede stap van het openingsplan van het kabinet, die vorige week werd aangekondigd.

In de eerste stap van het openingsplan mochten terrassen nog alleen van 12.00 tot 18.00 uur open, dat wordt nu verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Muziek- en danslessen binnen worden ook weer mogelijk. Het kabinet hield vorige week nog een slag om de arm. De versoepelingen zouden alleen doorgaan als de cijfers over de coronabesmettingen en de ziekenhuisbezetting genoeg zouden dalen. Dat is gebeurd, concludeerde de regering maandag.

‘Relatief klein deel horeca heeft terras’

Maar het is nog te mager, vindt Vonhof. “Ik vind mezelf weleens een grijsgedraaide plaat, want het is nooit goed genoeg. Maar het is pas goed als alles open kan”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De voorman van MKB-Nederland waarschuwt dat er nog steeds bijvoorbeeld veel horecaondernemers zijn met weinig perspectief. “Er zijn 20.000 horecazaken in Nederland en maar een relatief klein deel heeft een terras. En ook met terras kun je met alle voorwaarden niet verdienen wat je vroeger verdiende. En je zou maar een hotel of restaurant zijn. Binnen mag nog niets.”

Vonhof roept op om de versoepelingen versneld door te laten gaan, als de cijfers dat toelaten. “De eerstvolgende versoepelingen staan pas voor 9 juni. Versnel dat nou en laat ook een aantal van de maatregelen los”, doelt hij op testen aan de deur. “Voor de horeca is dat onzin. Ga terug naar de protocollen van de eerste lockdown, die waren prima.”

Testen is iets voor grote evenementen, zegt Vonhof. “Daar zijn we echt wel voor. Maar mensen die voor een biertje even de horeca ingaan, willen niet die hele test ondergaan. Dat ga je gewoon niet doen. Voor de horeca en doorstroomlocaties is het dus geen oplossing.”

‘Steunpakketten moeten blijven als dat nodig is’

Ook moeten ondernemers tot het einde van het jaar een beroep kunnen doen op steunpakketten, om door het staartje van de crisis te komen, zegt Vonhof. “Economen zeggen dat er steeds minder ondernemers gebruik van zullen maken, want het gaat goed.” Maar waar het niet goed gaat moeten ondernemers worden geholpen, vindt hij.

“En er zijn ook nog steeds een paar branches en sectoren, zoals reissectoren, delen van de zzp’ers, starters en grote retailers, die nog niets hebben. Regel dat nu, zodat we allemaal gezond uit de crisis komen”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Nederlandse economie in lichte recessie door coronacrisis

Door: Peter Visser

https://wnl.tv/2021/05/19/voorman-mkb-nederland-laat-versoepelingen-versneld-doorgaan/